Linkuri accesibilitate

De ce nu ies în stradă belgienii


Belgienii nu au obiceiul, asa cum il au mediteraneenii, francezii, italienii, grecii, sa iasa cu sutele de mii in strada atunci cand nu le convine ceva.

De mai multe zile, vanzatorii de ziare din cartierul meu, aici in Bruxelles, n-au mai primit niciun ziar frantuzesc. Privat de un din placerile mele cotidiene, l-am intrebat pe vanzator ce se intampla, iar el mi-a spus, cu un zambet ironic: "in Franta e greva generala". Zambetul era ironic pentru ca belgienii nu au obiceiul, asa cum il au mediteraneenii, francezii, italienii, grecii, sa iasa cu sutele de mii in strada atunci cand nu le convine ceva. e ca si cum nordicii ar fi mai pasivi, mai conventionali.

Aceeasi intrebare si-o punea ieri, duminica, un cotidian britanic, The Independent, de ce englezii nu ies in strada pentru a protesta impotriva crizei si a guvernului asa cum o fac francezii, cei care pentru englezi sunt doar mancatori de de usturoi si de picioare de broasca.
Cu toate astea, criza a lovit mai mult Anglia decat Franta. Saptamana trecuta, numarul somerilor britanici a trecut pentru prima oara de doua milioane. Tot asa, e pentru prima oara ca o asemenea criza loveste clasele de mijloc, care in mod straniu nu protesteaza, preferand sa se imbete si sa uite la televizor. Ultima oara cand englezii au iesit in strada a fost in 1990, cand au protestat impotriva sistemului de taxe si impozite introdus de Margaret Thatcher. In comparatie cu asta, joia trecuta doua milioane de francezi au protestat in strada impotriva guvernului lor. Comentatorii britanici sugereaza ca asta ar putea avea ceva de a face cu spiritul latin. Explicatie neserioasa.

Daca ar fi asa, atunci nu se explica supusenia din Romania sau Moldova.
Departe de a iesi in strada, urmasii Romei care suntem ne impacam foarte bine cu cu proverbe precum: "capul plecat sabia nu-l taie", sau: "schimbare de domnie - prostie de norod". Toate astea spuse, desigur, cu un zambet ironic, in vreme ce ne uitam la televizor la manifestatiile altora!...
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG