Linkuri accesibilitate

Moldova și Parteneriatul estic - interviu cu Victor Chirilă


Victor Chirilă
Victor Chirilă

Poziția Moldovei, inițial ambiguă, acum confuză, trimite mesaje neclare la Bruxelles

Potrivit lui Victor Chirilă, director de programe la Asociatia de Politica Externe, fost director Adjunct la Departamentul Europa si America de Nord din Ministerul de Externe, reticenta Chisinaului in ceea ce priveste Parteneriatul Estic poate fi in parte inteleasa; insa e de mirare ca invoca argumente asemanatoare celor folosite de Moscova pentru a preintîmpina o eventuala aderare a Republicii Moldova la NATO. Un astfel de discurs nu este inteles la Bruxelles si nici in celelalte capitale ale Uniunii Europene.

“Chisinaul doreste mai mult de la Uniunea Europeana, doreste ca principiul diferentierii sa fie clar stipulat in viitorul acord pe care Republica Moldova urmeaza sa-l negocieze si sa-l semnee cu Uniunea Europeana, or Parteneriatul Estic intr-adevar nu prevede o perspectiva clara de integrare europeana. Dimpotriva Republica Moldova se regaseste alaturi de Belorusia, alaturi de Azerbaidjan sau Armenia, state care nu-si propun aderarea la Uniunea Europeana, state care n-au demonstrat progrese vizibile in cadrul politicii europene de vecinatate, de aceea in parte reticenta Chisinaului este inteleasa”, a precizat invitatul emisiunii “Moldova la ora 7”.

Parteneriatul estic nu trebuie privit ca fiind indreptat impotriva Rusiei, a spus el. “Parteneriatul Estic este o politica chemata sa intareasca relatiile Uniunii Europene cu statele din regiune. Acest parteneriat presupune o asistenta mult mai mare pentru cele sase state din Europa de Est, astfel incat ele sa beneficieze de aceleasi standarde de viata, aceasi standarde in domeniul democratiei, sa dispuna de un acces mai larg la piata Uniunii Europene si, intr-o perspectiva mai indelungata, cetatenii acestor state sa poata calatori liber in Uniunea Europeana.

Dar toate aceste oportunitati pot fi valorificate numai daca statele respective isi doresc cu adevarat acest lucru. Principiul diferentierii se realizeaza acasa. Daca vrei sa beneficiezi de principiul diferentierii, care este de fapt inscris in Parteneriatul Estic, atunci firesc este sa te axezi mai mult pe reformele interne”, a subliniat Victor Chirila.

Pentru a beneficia de toate oportunitatile pe care Parteneriatul Estic le poate oferi Republicii Moldova, e de parere Victor Chirila, Chisinaul trebuie in primul rand sa-si precizeze pozitia, care la inceput a fost ambigua, iar dupa declaratiile presedintelui Vladimir Voronin la adresa acestei initiative europene a devenit confuza.

Trebuie clar definite prioritatile, a adaugat el, pentru ca Parteneriatul Estic vine in intampinarea aspiratiilor europene ale Republicii Moldova, pentru ca ofera perspectiva certa a unui acord de asociere, pe care presedintele Voronin insusi a declarat ca si-l doreste. Iar perspectiva aderarii la Uniunea Europeana s-ar putea redeschide in timp, prin accelerarea reformelor democratice la nivel intern si printr-o politica externa coerenta, a mai spus Victor Chirila.
XS
SM
MD
LG