Linkuri accesibilitate

Parteneriatul estic, o cale de apropiere de Uniunea Europeană


Jose Manuel Barroso la o conferință de presă despre Parteneriatul estic
Jose Manuel Barroso la o conferință de presă despre Parteneriatul estic

Șase ţări, Armenia, Azerbaidjanul, Moldova, Georgia, Ucraina şi Belarus, ar urma să primească pînă în anul 2013, de la Comisia Europeană, 600 de milioane de euro

Săptămîna trecută la Bruxelles, liderii din Uniunea Europeană au discutat un nou plan de strîngere a legăturilor cu mai multe foste republici sovietice, inclusiv cu Republica Moldova. Programul se numeşte „Parteneriat Estic” şi propune printre altele mai mulţi bani pentru vecinii Europei.

În practică, cele șase ţări, Armenia, Azerbaidjanul, Moldova, Georgia, Ucraina şi Belarus, ar urma să primească pînă în anul 2013, de la Comisia Europeană, 600 de milioane de euro. Unele ţări vizate, însă, aşteaptă de la Uniunea Europeană mai mult. Ucraina şi Moldova au spus mereu că nu vor să devină doar “noi vecini” sau “parteneri estici”, ci membri ai Uniunii. Declaraţia, adoptată, însă de liderii din Uniunea Europeană, nu promite includerea vecinilor estici printre ţările candidate la aderare. Ţările incluse în acest parteneriat pot miza, însă, pe un acces sporit pe piaţa europeană şi, foarte probabil, circulaţia fără viză în spaţiul comunitar.

Recent, preşedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat într-un interviu pentru presa rusă că Chişinăul îşi doreşte un acord de asociere, urmat de începerea negocierilor de aderare. Totodată, el a calificat iniţiativa privind “Parteneriatul estic drept “un fel de CSI-2”, un “cordon în jurul Rusiei” lăsând să se înţeleagă că nu agreează o asemenea stare de lucruri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG