Linkuri accesibilitate

Skopje: alegeri locale şi prezidenţiale


In Macedonia au loc astazi alegeri locale şi prezidenţiale. Sint aşteptaţi la urne aproape 2 milioane de alegatori. In competitia pentru mandatul prezidenţial care va dura cinci ani, sint 7 candidaţi, printre care şi un etnic albanez, caruia i se spune, „Obama al Macedoniei.” Potrivit sondajelor de opinie cele mai mari şanse le are George Ivanov, un profesor de ştiinte politice. Daca nici unul dintre candidaţi nu obţine peste 50 la suta din sufragii în primul tur de scrutin, un al doilea va fi organizat pe 5 aprilie.

Un subiect important al campaniei electorale l-a constituit relatia Macedoniei cu Grecia vecina si candidaţii importanţi in aceste alegeri au cerut îmbunătăţirea relaţiilor cu Atena,, Reamintim că din cauza opoziţiei Greciei faţă de numele acestei republici din fost Iugoslavie, Macedonia nu a primit unda verde pentru a adera la NATO şi a începe negocierile cu Uniunea Europeana.

Comunitatea internaţională a avertizat autorităţile de la Skopje că dacă alegerile nu vor fi libere, corecte şi transparente, Macedonia ar putea pierde şansa de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeana şi de a deveni membră a Alianţei Nord Atlantice, doua obiective esenţiale ale politicii externe ale micului stat din Balcanii de Sud.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG