Linkuri accesibilitate

Lavrov califică Parteneriatul Estic drept subminare a sferei de influenţă a Rusiei


Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat că Uniunea Europeană caută să îşi clădească o sferă de influenţă în spaţiul fost sovietic prin Parteneriatul estic, propus Moldovei, Ucrainei, Georgiei, Armeniei, Azerbaijanului si Belarusului. Vorbind la Forumul de la Bruxelles, Lavrov a susţinut acest program oferit de Uniunea Europeana tărilor din imediata sa vecinatate estică n-ar fi altceva decit o încercare de a scoate aceste ţări de sub influenţa Moscovei.

Ieri, liderii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene au aprobat acest proiect şi au decis să acorde celor 6 ţări un ajutor financiar de 600 de milioane de euro. Lansarea oficiala a Parteneriatului Estic va avea loc la Praga, la 7 mai, in prezenta presedintilor celor şase ţări.

Tot la Bruxelles, Lavrov a cerut realizarea unei noi arhitecturi de securitate a continentului european, spunind că actual sistem este nesatisfacator pentru ca Rusia nu face parte din aceste structuri. Lavrov a criticat si planurile de amplasare ale unor elemente ale scutului american anti-rachetă în Cehia si Polonia. In legatură cu programul nuclear iranian, şeful diplomaţiei ruse a spus că nu există dovezi că Teheranul ar căuta să fabrice arme nucleare.

In replică, coordonatorul politicii externe şi de securitate a Uniunii Europene, Javier Solana a respins apelul lui Lavrov pentru un nou tratat de securitate europeana, spunind că actualele structuri, inclusiv Consiliul NATO-Russia pot fi eficiente.
XS
SM
MD
LG