Linkuri accesibilitate

50 de candidaţi nu corespund criteriilor de integritate


Initiaţiva Civică pentru un Parlament Curat le reproşează traseism politic, afaceri suspecte, conflict de interese

Niciunul dintre liderii de partid cu care am reuşit să discutăm astăzi nu s-a angajat să opereze modificări. Şi asta pentru că, anumite persoane au fost trecute pe lista neagră în mod nejustificat, la părerea lor.

Iată reacţia liderului PSD, Dumitru Braghiş: “Informaţia pe care am primit-o nu corespunde realităţii, după noi, de aceaea vom discuta cu ei, ca să-i convingem.”

Şi democratul Dumitru Diacov a trimis Initiativei Civice pentru un Parlament Curat un demers de contestare. “N-au dreptate. Pretenţiile acestea sunt foamale. Nu există nici un temei ca aceşti oameni să fie acuzaţi de ceva.”

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a fost şi mai categoric: “La noi totul e corect. Toţi au îndeplinit declaraţiile de venit pe care le cere CEC-ul. De exemplu, în declaraţie e întrebat – ai acţiuni – omul a răspuns că nu are, pentru că nu le are. Nu vom exclude pe nimeni. Nu-i considerâm corupţi pe nici unul.”

L-am întrebat şi pe Victor Osipov, purtător de cuvânt al AMN, dacă formaţiunea pe care o reprezintă va renunţa la cineva dintre persoanele care apar pe lista alcătuită de iniţiativa civică pentru un parlament curat. “Este un punct de vedere al unor organizaţii civile. Ideea în sine o salutăm, dar argumentele care se aduc sunt prea minore ca să producă efecte. Sunt invocate mai ales concluzii ale Curţii de Conturi cu o vechime de 10 ani şi nimeni n-a demonstrat că vina acestor oameni ar exista cu adevărat”

Argumentele altor partide nu se deosebesc prea mult de cele pe care le-aţi auzit.
Reprezentanţi organizaţiilor participante la proiectul Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat, notează că persoanele care figurează pe lista lor nu înseamnă că acestea ar fi încălcat legea. Au fost nominalizaţi acei candidaţii care nu întrunesc o listă de criterii de moralitate politică. Printre acestea se numără gestionarea incorectă a banilor publici, afaceri dubioase sau traseism politic.

La demararea proiectului, criteriile au fost acceptate de partide, cu excepţia PCRM, PPCD şi MAE. Săptămâna viitoare ar trebui ca listele să fie publicate, inclusiv ale partidelor care au refuzat monitorizarea. Iniţiatorii acţiunii civice spun că cei mai mulţi candidaţi care apar pe lista candidaţilor nu tocmai doriţi îi are partidul comuniştilor.
XS
SM
MD
LG