Linkuri accesibilitate

Campania electorală prin postul EuTV refuzată de partide


De ce refuză partidele să dezbată campania electorală la EuTV? "Un spațiu public extrem de restrictiv și o cultură politică incipientă", spun analiștii.

în această săptămînă, trei formaţiuni politice din opoziţie, implicate în cursa electorală, au anunţat că refuză să participe la dezbaterile electorale organizate de postul de televiziune Eu TV. O declaraţie comună în acest sens au lansat iniţial, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa Moldova Noastră. Apoi şi Partidul Liberal a anunţat că se solidarizează cu cele două de mai devreme. Într-un comunicat de presă, făcut public de Partidul Liberal se spune că: „Considerăm că politica editorială a acestui post de televiziune contravine normelor morale şi deontologiei jurnalistice, deoarece se axează pe manipularea şi dezinformarea opiniei publice”.

Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Liberal Democrat îşi întemeiază refuzul de a participa la dezbaterile electorale de la EuTv pe câteva motive. Şi anume: subordonarea politicii editoriale a acestuia PPCD, aliat al PCRM, şi exploatarea imaginii SRTv, chiar şi după ce aceasta i-a retras EuTv-ului dreptul de a retransmite programele sale. De asemenea, cele două formaţiuni văd o încercare de a denigra concurenţii electorali în faptul că postul de televiziune a introdus în grilă imediat după dezbateri o nouă emisiune – „Epicentru electoral”, sancţionată anterior de CCA pentru conţinut agitaţional.

AMN şi PLDM îşi mai leagă refuzul de a dezbate la EuTv de, citez, “modul fraudulos în care PPCD şi PCRM şi-au însuşit fostele posturi publice municipale din Chişinău, Euro TV Chişinău şi Radio Antena „C”, transformate în instrumente mediatice de partid”. Liderul PLDM, Vlad Filat:
"Participarea noastră la aceste dezbateri ar fi o sfidare la adresa populaţiei acestei ţări. ”Şi liderul AMN, Serafim Urechean: "Este o companie care încalcă toate regulile existente în acest stat. PLDM şi AMN se aşteaptă ca şi alţi concurenţi electorali să le urmeze exemplul.

Singurii care au făcut-o până acum sunt liberalii lui Dorin Chirtoacă. Deşi au participat la o rundă de dezbateri, ei au emis ulterior o declaraţie în care au explicat că au mers la emisiune doar pentru a spune telespectatorilor că nu sunt de acord cu politica editorială a acestui post.
Spre deosebire de cele trei formaţiuni pomenite mai sus, Partidul Comuniştilor a neglijat dezbaterile de la toate posturile de televiziune şi radio, cu excepţia celor publice. Selectiv participa la dezbateri şi creştin-democraţii, care au respins, de pildă, invitaţia postului de televiziune PRO Tv Chişinău.

L-am întrebat pe analistul politic, Igor Munteanu, cum poate fi apreciat un astfel de comportament al actorilor electorali: “Asta vorbeşte despre faptul că noi avem un spaţiu public extrem de restrictiv şi o cultură politică incipientă. Dezbaterile nu sunt pentru liderul AMN, cel al PLDM sau al PCRM, ci pentru cetăţenul prin care politicienii se legitimează. În general, este cuvenit ca dezbaterile să fie organizate nu doar în electorală, ci în regim permanent. Şi faptul că cei mai mulţi dintre politicieni nu au avut această posibilitate la posturile publice de radio şi Tv este, integral, pus pe seama administratorilor de acolo.” Refuzul actorilor politici de a participa la dezbateri ar putea spori, crede Igor Munteanu, decalajul şi aşa uriaş dintre cetăţeanul de rând şi purtătorul de autoritate, ceea ce, în final, s-ar putea solda cu o prezenţă la vot sub aşteptările vânătorilor de sufragii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG