Linkuri accesibilitate

Noul scandal AIG - Republicanii atacă administraţia Obama


Programul de stimulare a economiei al administratiei Obama este intre altele si un pariu politic. Presedintele si sfatuitorii lui cred ca pachetul de cheltuieli guvernamentale si reduceri de impozite va fi suficient sa impulsioneze economia americana si sa o scoata din criza. In replica, opozitia republicana a spus “nu” la mai tot ce administratia a propus, argumentind cah Obama vrea doar sa creasca rolul statului fara ca asta sa duca la depasirea impasului economic.

Problema opozitiei este insa ca nu are un plan alternativ cu care sa se prezinte in fata populatiei. Americanii par sa aprobe actiunile administratiei. Sondaje arata ca circa 60% dintre ei sint de acord cu maniera in care Obama gestioneaza criza economica. Cifra e in usoara scadere, dar inca suficient de mare. Pe de alta parte, increderea in republicanii din Congres este sub 30%. Acestia se afla intr-o pozitie politica foarte dificila. Dar par acum sa fi gasit o bresa.

Una dintre firmele particulare beneficiare ale ajutorului de stat, pentru a evita falimentul este AIG – o mare companie de asigurari. In timpul administratiei Obama, AIG a primit un ajutor de 30 de miliarde de dolari, in plus fata de ceea ce obtinuse de la Bush. Teoria este - in cazul acestor uriase institutii financiare - ca daca ar fi lasate sa falimenteze ar trage dupa ele si alte entitati economice. Doar ca –dupa primirea ajutorului—conducerea AIG a acordat prime, intre care sume mari pentru manageri, in valoare de 165 de milioane. Cu alte cuvinte, bani ai contribuabililor americani au platit sporuri substantiale de venit pentru conducatorii unei firme, care a apelat la ajutor de stat –deci la banii contribuabililor - ca sa nu dea aliment.

Cum era si firesc, stirea a stirnit minie. Republicanii il acuza pe ministrul de finante, spunind ca ar fi putut afla la timp si opri sporurile. O senatoare republicana moderata, Olimpia Snow –unul dintre putinii republicani favorabili programului lui Obama—acuza administratia ca ar fi eliminat in ultimul moment, un amendament, care putea preintimpina acest abuz. Administratia Obama arata ca a aflat doar de curind si condamna si ea conducerea AIG. La fel fac si democrati din Congres.

Observatori politici vad totusi in acest incident un semnal de alarma. Cind a venit la putere, Obama a denuntat lacomia si abuzurile, care au contribuit la criza. Acum ca el si echipa sa se afla la conducere, dovezi ca abuzuri ar continua, pe banii contribuabililor de data aceasta slabesc argumentele administratiei.
XS
SM
MD
LG