Linkuri accesibilitate

Informaţii incorecte, tendenţioase, unilaterale

Posturile publice Moldova 1 si Radio Moldova precum şi postul privat de televiziune cu acoperire naţionala NIT favorizeaza Partidul Comuniştilor în actuala campanie electorală, partidele de opozitie fiind criticate vehement, susţine Nadin Gogu, director interimar al Centrului Indepedent de Jurnalism, organizaţie membră a Colaiţiei 2009.

Nadin Gogu: Ne trezesc îngrijorare rezultatele pe care le înregistrăm la posturile publice, pentru că, acestea având acoperire naţională, multă lume din sate nu au acces decât laMoldova 1 şi Radio Moldova şi în felul acesta publicului din aceste localităţi îi este oferită infromaţie tendenţioasă, unilaterală, incorectă uneori. Aceasta, în final, poate avea un impact negativ asupra publicului larg.

Directorul Asociaţiei Presei Indepedente, Petru Macovei constată că şi ziarele Moldova Suverană, Nezavisimaia Moldova precum şi Agenţia de Stat Moldpres şi Agenţia multimedia OMEGA prezintă doar pozitiv în ştiri şi materiale de opinie Partidul Comuniştilor. Iar in ceea ce priveste opozitia, spune Petru Macovei: "Un lucru foarte grav din punct de vedere al deontologiei profesionale care se remarcă la aceste instituţii mass-media este că ele distorsionează mesajul concurenţilor electorali. Acest lucru se întâmplă prin scoatere din contextul general al declaraţiei a unor fraze şi comentarea acestora; bineinteles din perspectiva partidului pe care îl favorizează."

Încălcari ale legislaţiei electorale au loc în mare parte în sate şi raioane, susţine preşedintele Ligii pentru Apărarea drepturilor Omului, Paul Struţescu: "Persistă cazuri de exercitare a presiunilor asupra funcţionarilor locali în vederea determinării acestora de a favoriza unii concurenţi electorali în detrimentul altora. Unii reprezentaţi ai autorităţilor publice locale aplică presiuni asupra subalternilor pentru a le impune să participe la activităţi organizate de anumiţi concurenţi electorali."

Tot astăzi, la conferinţa de presă, Alianţa Progen ce militează pentru egalitatea de gen în alegerile parlamentare a lansat un apel către toate formaţiunie politice înscrise în cursa electorală să respecte normele europene, promovând mai multe femei în politica moldovenească. Ecaterina Mardarovici, directorul Clubului Politic al femeilor 50/50 vine şi cu unele recomandări: "Mai este timp în care listele electorale pot fi modificate de partidele politice. Astfel vor demonstra voinţă politică, aşa cum se stipulează în recomandarea 2007 a Consiliului Europei şi pot schimba situaţia în ceea ce priveşte componenţa de gen măcar în primele 20 de locuri sau până la 50. Noi chiar sperăm că unele partide nu au reuşti să aibă o reprezenatre mai semnificativă a femeilor, poate pentru că nu au ştiut aceste documente la care R.Moldova este parte."
XS
SM
MD
LG