Linkuri accesibilitate

Cum justifică CEC creşterea electoratului?


Iurie Ciocan (CEC)
Iurie Ciocan (CEC)

Partidul Democrat cere verificarea listelor electorale

După ce ieri Comisia Electorală Centrală a anunţat o cifră de aproape 2 mln. 550 de mii de cetăţeni cu drept de vot care ar exista în Republica Moldova, cu excepţia Transnistriei, una din formaţiunile politice participante la campania pentru noul Parlament – Partidul Democrat - a pus la îndoială corectitudinea acestei cifre şi a chemat celelalte partide să i se alăture într-o campanie de verificare a listelor electorale. Ceea ce i-a făcut circumspecţi pe democraţi, dar şi pe unii observatori independenţi, este creşterea, cu cel puţin 100 de mii, a numărului de electori de pe liste, faţă de cei luaţi la evidenţă în timpul alegerilor locale generale din 2007.

Solicitat de noi, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a explicat această creştere, în primul rând, prin includerea în evidenţe a cetăţenilor care, la locale, au votat pe liste suplimentare, un număr de aproape 98 de mii: ”Factorul de bază este creşterea calităţii listelor electorale. Veţi vedea că la aceste alegeri, mult mai puţini cetăţeni vor vota pe liste suplimentare.” Şi sporul natural al populaţiei ar mai fi la mijloc, afirmă Iurie Ciocan: “Noi am intrat când vărsta de 18 ani o împlinesc cetăţenii născuţi în 1991, când natalitatea era înaltă.”

Cum se explică, totuşi, faptul că Ministerul Dezvoltării Informaţionale operează cu o altă cifră de electori şi de ce aceasta nu coincide cu datele colectate de CEC de la administraţiile publice locale?, îl mai întreb pe Iurie Ciocan: “Singura mea explicaţie este că în registrul de stat al populaţiei figurează şi cetăţenii cu drept de vot din stânga Nistrului.”

Potrivit datelor oficiale, în Transnistria ar exista circa 400 de mii de cetăţeni moldoveni cu drept de vot dintr-o populaţie de 550 de mii.
Vom menţiona că evidenţa corectă a numărului de alegători este importantă mai ales atunci când vine vorba despre validarea unui scrutin, care devine legitim doar dacă întruneşte sufragiile a 50 la sută din electorat. Politicienii şi observatorii care au pus la îndoială creşterea electoratului, văd în această creştere o posibilă încercare de fraudare a rezultatelor alegerilor, ca urmare a includerii în liste a unor “suflete moarte”.
XS
SM
MD
LG