Linkuri accesibilitate

... sau 2 ÷ 1 egal cu 0

„Trilaterala Voronin-Smirnov-Medvedev / doi plus unu egal cu zero”, titreaza "Timpul". Arcadie Gherasim e cel care semneaza azi acest scurt comentariu, constatand ca “fiecare participant isi urmareste scopul sau aparte”. “Voronin spera foarte mult ca intrevederea de la Moscova se va incheia prin semnarea de catre el si Smirnov a unei declaratii de utilitate electorala”, e de parare Arcadie Gherasim.

"Moldova Suverana" se limiteaza doar sa publice anuntul de la Presedintie, privind vizita lui Vladimir Voronin la Moscova.

Pe cand "Gardianul", de la Bucuresti, anticipand intalnirea de azi, scria in numarul de ieri ca “Voronin opteaza deschis pentru Rusia, iar daca va semna un document, e fript”. Agentia de presa “Novyi Region” de la Tiraspol il citeaza pe analistul politic Vladimir Socor, care crede ca “Rusia incearca sa deturneze Moldova din calea ei europeana”; "Rosbalt" de la Sankt Petersburg difuza declaratia unor oficialitati din Ministerul ucrainean de Externe, care s-a lasat convins ca Chisinaul si Tiraspolul nu vor deregla formatul 5+2 (al negocierilor in problema transnistreana); iar revista germană "Der Spiegel" publica zilele trecute un interviu cu Igor Smirnov insusi, care le-a povestit ziaristilor germani ca e sustinut de Moscova si ca de el se tem Statele Unite.

Analistii de la “Evraziyskiy Dom” (portalul rusesc EurasiaHome.RU) constata ca, daca n-ar fi indemnat de Moscova sa continue negocierile, Smirnov ar fi putut ignora cu totul Chisinaul si, atunci, tratativele s-ar fi oprit cu totul, iar cotidianul “RBK Daily” anunta ca Voronin e asteptat, de fapt, la Moscova pentru un fel de ultim examen. “Kremlinul inca nu a hotarat definitiv pe cine va miza la apropiatele alegeri si, din aceasta cauza, presedintele care in curand va pleca din postul sau va trebui sa depuna un efor considerabil pentru ca Partidul Comunistilor moldoveni sa-si pastreze imaginea de principal prieten al Rusiei”, preciza “RBK Daily” cu referinta la surse diplomatice rusesti.

Desigur alegerile raman in centrul atentiei presei moldovenesti, mai ales ca si trilaterala de la Moscova, tot in contextul acestor alegeri e tratata. Asadar, Constantin Cheianu semneaza azi in "Timpul" un comentariu “Despre vorbit ca sport” … in dezbaterile electorale, iar Constantin Tanase acorda AMN-ului si PLDM-ului cate o bila alba tocmai pentru refuzul lor de a participa la dezbaterile organizate de EuTV-ul lui Iurie Rosca. Si, mai publica "Timpul", declaratia deputatului de la Bucuresti, Tudor Pantiru, care a cerut autoritatilor romane sa intervina hotarat pentru a preveni orice posibila tentativa de fraudare a alegerilor din Republica Moldova.

De cealalta parte, "Moldova Suverana" cauta sa ne convinga ca anume Romania pregateste destabilizarea Republicii Moldova inainte de alegeri, incepand cu data de 27 martie. Si ii ridica in slavi pe comunisti si pe presedintele Voronin, care vegheaza neincetat la straja stabilitatii noastre politice si economice. "Moldova Suverana" e convinsa, ca de obicei, ca numai datorita acestei griji pe care le-o poarta, moldovenii vor mentine la guvernare actuala guvernare. Si, ca sa termin pe o alta nota, gasiti azi in saptamanalul "ECOnomist" o analiza a situatiei din sectorul de constructii – “intre ajutoare de la stat si eficientizarea managementului”, precum si un interviu cu omul de afaceri Calin Vieru, cel care s-a inscris, dupa cum se stie, la PLDM.
XS
SM
MD
LG