Linkuri accesibilitate

Preşedintele Medvedev anunţă modernizarea radicală a forţelor armate


Dmitry Medvedev
Dmitry Medvedev

Cel mai ambiţios program de reformă a forţelor armate ruseşti de la al doilea război mondial.

Astăzi la Moscova, preşedintele Dmitry Medvedev a spus că sarcina cea mai importantă a guvernului în domeniul apărării este să pună la dispoziţia armatei cel mai modern armament posibil. Şi că în ciuda problemelor financiare curente ale Rusiei, cheltuielile de înarmare nu vor fi reduse.

Vorbind la prima sa întâlnire anuală cu personalul ministerului apărării, preşedintele Medvedev a mai spus că Rusia este datoare să-şi modernizeze armata şi pentru că Alianţa Nord-Atlantică îşi continuă încercarea de a-şi aduce infrastructura mai aproape de graniţele Rusiei. Medvedev a reamintit că NATO vrea în continuare să se extindă spre răsărit prin primirea Georgiei şi Ucrainei. Şi că Statele Unite vor să amplaseze în Europa Centrală elementele unui nou scut antirachetă pe care Rusia îl consideră o ameninţare directă la adresa ei.

Liderul rus a spus că modernizarea pe scară largă a forţelor armate va începe în anul 2011 şi se va concentra în primul rând asupra forţelor nucleare strategice.

Agenţia Reuters spune că anunţul preşedintelui Medvedev vesteşte cel mai ambiţios program de reformă a forţelor armate ruseşti de la al doilea război mondial. Scopul principal este transformarea unei armate numeroase dar demoralizate într-o forţă mai restrânsă ca efective, dar mai mobilă şi mai bine echipată.

Unii experţi militari spun că reforma a fost dictată de lecţia conflictului cu Georgia, din august anul trecut. Ruşii n-au avut atunci mari probleme să ocupe rapid o bună parte din teritoriul Georgiei, dar operaţiunile au scos la lumină carenţele tehnicii militare. Adică lipsa muniţiei de mare precizie, a sistemelor de comunicaţii moderne şi a avioanelor de spionaj fără pilot.

Potrivit planului de reformă, forţele armate ale Rusiei se vor reduce până în 2012 la un milion de oameni, cu 130.000 mai puţini decât acum.
Ambiţiile militare ale Rusiei au fost expuse cu puţin timp înaintea primei întâlniri a preşedintelui Dmitry Medvedev cu noul preşedinte american Barack Obama. Cei doi ar urma să se vadă la Londra, pe data de 1 aprilie.

Iar unii analişti spun că deşi atât Rusia, cât şi Statele Unite au dat semnale că vor o relaţie mai bună decât în epoca lui George Bush, ambele ţări semnalează că nu sunt dispuse să-şi schimbe prea mult strategiile, numai de dragul unui dialog mai senin.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG