Linkuri accesibilitate

Spoturile sociale IDIS refuzate de Teleradio Moldova


Compania publică a refuzat să plaseze spoturile sociale ale Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale IDIS “Viitorul”, argumentând că ar semnifica o campanie politică.

Aşa începe unul dintre spoturile sociale elaborate de IDIS “Viitorul”, pe care Moldova 1 a refuzat să le pună pe post pentru că ar conţine mesaje politice.
De fapt, este vorba despre patru filmuleţe, fiecare concentrându-se pe o problemă de pe agenda publică, cum ar fi migraţia sau calitatea drumurilor, şi care îndeamnă spectatorul să participe la alegeri şi să voteze în cunoştinţă de cauză.
Administraţia postului public de televiziune a considerat însă că spoturile nu corespund rigorilor unei campanii sociale, ci mai degrabă publicităţii politice şi, prin urmare, nu pot fi difuzate la Moldova 1.
Într-o scrisoare de refuz, preşedintele Teleradio Moldova, Valentin Todercan, recomandă chiar autorilor clipurilor, citez, “să se adreseze partidelor politice ca să-şi pună siglele pe clipurile sus numite pentru a putea fi folosite în campania electorală”.

Iată replica lui Igor Munteanu, director executiv IDIS „Viitorul”: “Aceste clipuri sunt destinate reflecţiei publice şi acoperă probleme sensibile pentru cetăţean, probleme care trebuie să reprezinte meniul politic pentru toţi candidaţii. Cetăţeanul nu trebuie să ştie doar data alegerilor, pentru că oamenii nu sunt o masă amorfă care trebuie mânată cu biciuşca la alegeri.”

Vom mai adăuga că, întâmplător sau nu, aceliaşi spoturi sociale au fost contestate şi de Partidul Comuniştilor, care s-a plâns Comisiei Electorale Centrale că filmuleţele ar conţine contra-agitaţie electorală îndreptată împotriva PCRM. Reprezentantul PCRM în CEC, Segiu Sârbu: ”Spoturile evocă situaţia grea din ţară. Normal că le considerăm tendinţioase. Se face aluzie la greutăţi – nu este oare o contra-agitaţie electorală? Dar cel mai grav e că sunt realizate din finanţări externe.”

Anterior, acelaşi concurent electoral a contestat la CEC şi conţinutul unei publicaţii elaborate cu suport financiar extern de către Asociaţia Presei Independente, în scopuri de educaţie civică. Comisia i-a dat dreptate Partidului Comuniştilor, care afirma că a fost denigrat, şi a atenţionat, totodată, donatorul că ar putea fi acuzat de implicare în campania electorală moldovenească. Cazul nu a ajuns în justiţie întrucât cererea depusă de API la Curtea de Apel Chişinău a fost respinsă ca nefiind întemeiată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG