Linkuri accesibilitate

Polițiștii bulgari protestează


cerînd majorarea salariilor și reformarea Ministerului de interne de la Sofia

Cea mai numeroasă acțiune de protest în ultimii 10 ani din Bulgaria a fost organizată nu de opoziție ci de polițiști. Între 8 și 10 000 de oameni ai legii din toate regiunile au participat duminică la o acțiune originală de protest în centrul Sofiei. Și întrucăt legea nu le permite organizarea de greve, mitinguri și demonstrații, protestatarii - din care mulți în uniforme - și-au prezentat adunarea drept o acțiune cultural-educativă.

Polițiștii, care s-au organizat într-un nou sindicat acum câteva săptămîni, cer majorarea, începînd de 1 ianuarie 2009, a salariilor cu 50%, dublarea indemnizațiilor, supliment de masă egal cu jumătate din salariul minim, modernizarea bazei materiale, plata integrală și la timp a tuturor orelor de muncă suplimentare și a celor de noapte. Acum în medie polițiștii primesc de 3 ori mai puțin bani decît colegii lor din serviciile speciale.

Mediile au anunțat că salariul unei femei de serviciu la DANS - Agenția de securitate națională - este mai mare de cel al unui șef de secție în Ministerul de interne.

Protestarii și-au depus doleanțele la Ambasada republicii Cehe, președinta în exercițiu a Uniunii europene. Ei speră să atragă atenția Bruxelles-ului după ce în aceste zile și la Madrid a avut loc o acțiune similară.

Mai tîrziu a avut loc un marș tăcut pînă la Președinția și Consiliul de miniștri sub lozinca „Să punem capăt abuzurilor în Ministerul de interne”. Pentru a-și exprima nemulțumirea față de actuala conducere, protestatarii au adus în fața parlamentului un coșciug în care și-au aruncat epoleții.

Ministrul Mihail Micov a declarat că protestele au un ascuns caracter politic. El a anunțat vineri majorarea cu 5 procente a salariilor. Liderul noului sindicat polițienesc însă a dat drept exemplu România unde în decurs de numai un an salariile polițiștilor ar fi crescut cu 55%.

Președintele comisiei parlamentare de ordine publică Micio Spasov a propus să fie redus la jumătate personalul administrativ al MI. El a anunțat că din 63000 de funcționari ai ministerului numai 32 000 sînt polițiști. În Republica Cehă, la un număr apropiat al polițiștilor, administrația este de peste 13 ori mai mică decît în Bulgaria.
XS
SM
MD
LG