Linkuri accesibilitate

In ciuda unei lehamite adînci, omul are dreptul să decidă dacă să voteze sau nu.

Mai multe posturi de televiziune dau în ultimele zile clipurile unei organizaţii internaţionale faimoase şi onorabile. Un spot ne prezintă o doamnă de la ţară, care, cu mină îngrijorată, îşi cheamă rudele de peste mări şi ţări să vină acasă, în ajunul alegerilor. Mesajul altui clip e unul mobilizator: Trezeşte-te, vin alegerile! În subsidiar întrezăresc următoarea idee: eşti iresponsabil şi naiv dacă nu participi la alegeri, făureşte-ţi tu însuţi viitorul!
Ce să spun? Bineînţeles că nu am nimic împotriva îndemnului de a vota în ziua de 5 aprilie. Participarea la alegeri e un lucru minunat şi necesar, fără doar şi poate. Să dea Domnul să voteze întreaga naţiune in corpore. Îmi imaginez cît de mult îi bucură pe concurenţii electorali aceste clipuri mobilizatoare.

O precizare totuşi ar trebui făcută, în opinia mea. Mulţi dintre cei treji, care au tot votat de-a lungul anilor, sînt cam decepţionaţi de prestaţia politicienilor autohtoni, au fost înşelaţi în aşteptările lor şi nu mai cred că-şi pot făuri viitorul ei înşişi. De aceea, “hibernarea” lor actuală nu e iresponsabilitate şi naivitate. Dimpotrivă, e un soi de lehamite adîncă provenită dintr-o experienţă îndelungată şi neplăcută. Şi atunci cînd îi spui, semi-ironic, “Trezeşte-te!” unui asemenea om, care nu e deloc naiv şi iresponsabil, există riscul să-l ofensezi şi să-l dezguşti şi mai mult.

Fireşte că e de dorit să voteze toată lumea. Fireşte că trebuie să-i rugăm pe oameni să voteze. Dar la fel de adevărat e şi faptul că omul are dreptul să decidă. La rigoare, el poate fi nemulţumit de faptul că nu poate vota înpotriva tuturor. Dorinţa de a nu vota poate fi o decizie bine chibzuită a cetăţeanului. De aceea, spunîndu-i cu condescendenţă sau cu ironie acestui cetăţean “trezeşte-te, bădie!”, e foarte posibil să nu avem nici o putere de convingere.
XS
SM
MD
LG