Linkuri accesibilitate

Comisia Electorală Centrală a anunţat că va examina începînd de astăzi listele de alegători.

Aceştia, la rîndul lor, au dreptul să verifice pînă la sfîrşitul lunii dacă au fost înscrişi sau nu corect în liste. Ei mai au dreptul să depună contestaţii şi să atenţioneze despre erorile comise în liste, la înscrierea datelor personale sau ale altor alegători.

CEC a anunţat că listele alegătorilor sunt întocmite de autorităţile locale care sunt obligate să verifice datele despre cetăţenii cu drept de vot şi în Registrul de Stat al Populaţiei de pe lîngă Ministerul Dezvoltării Informaţionale.

Mai multe partide din opoziţie au acuzat în repetate rînduri autorităţile că ar “umfla” listele electorale pentru a putea profita de pe urma unor “suflete moarte” – persoane decedate sau inexistente de fapt – a căror voturi falsificate să fie atribuite partidului de guvernământ. Într-o declaraţie pentru presă, făcută acum o săptămînă, liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean spunea, de exemplu, că formaţiunea sa dispune de informaţii precum că autorităţile ar pregăti în acest fel o fraudare masivă a alegerilor din 5 aprilie.

Serafim Urechean a dat şi un exemplu cu Ministerul Dezvoltării Informaţionale care a anunţat că în Moldova sunt 3 milioane 26 de mii de alegători, pe când datele oferite de administraţiile locale Comisiei Electorale indică un număr de 2 milioane 451 de mii.
XS
SM
MD
LG