Linkuri accesibilitate

Probleme în executarea bugetului de stat care depinde direct de transferurile de bani din străinătate

De 10 ani, Marcel Mahu munceşte pe şantier la Moscova. Acum, ca niciodată, spune el, trimite mai puţini bani acasă. Criza financiară i-a afectat pe toţi moldovenii ce muncesc în străinătate, spune Marcel Mahu: "Acum trimit mai puţini bani, criza îi serioasă.Îi afectează pe toţi, din toate domeniile. De la începutul anului, din ianuarie este mai grav. Trimit puţini bani acasă, toţi sunt afectaţi foarte tare".

Şi Nicolae munceşte la Moscova pe şantier. El crede că se află printre cei norocoşi pentru că mai are un loc de muncă şi mai este cât de cât plătit:"Foarte foarte tare se simte.De lucru puţin avem.După anul nou se simte mai tare."

În Italia, mii de cetăţenii moldoveni stau mai mult pe acasă, fără a avea o slujbă. Am aflat de la Raia Moraru, care munceşte menajeră în Torino că actuala criza financiară le dă tot mai mari bătăi de cap moldovenilor, care sînt nevoiţi să trimită mai puţini bani acasă. "Se simte foarte tare.Femeile ca femeile se mai ţin de lucru, dar cei care nu au unde merge să lucreze sunt bărbaţii. Pur şi simplu stau acasă. În construcţie nu mai pot merge, trimit mai puţini bani acasă. Sunt disperaţi. Acasă nu ai la ce să te întorci."

Pentru a mai aduna nişte bani, moldovenii fac economii din ce pot, îmi spune Raia Moraru."Se fac mai puţine cumpărături.Nu mai cumpara haine, mobila, masini, diverse lucruri...abia de mai au bani până la sfărşitul săptămânii. Platesc sctrict facturile si cumpara unele produse."

L-am întrebat pe analistul economic Veacelsav Ioniţă în ce măsură bugetul de stat va putea suporta pierderile cauzate de scăderea remitenţelor."Scad remitenţele, scad şi încasările la bugetul de stat...va fi tot mai afectat..Bugetul se confruntă deja cu probleme la executare..Bugetul este direct dependent de remitenţe.Acestea au propulsat bugetul în 2005 şi acum îl duc în jos."

Potrivit datelor Biroului Naţioanl de Statistică, în anul 2008, cetăţenii moldoveni au transferat de peste hotare aproape 1, 6 miliarde dolari. În ultimele şase luni, transferurile au fost în scădere continuă, în timp ce pentru sute de mii de familii din R.Moldova, banii trimişi de peste hotare sunt singura lor sursă de existenţă.
XS
SM
MD
LG