Linkuri accesibilitate

UE prelungeşte moratoriul asupra sancţiunilor impuse Minskului


Minsk: acţiune în sprijinul deţinuţilor politici

Va participa Alexander Lukaşenca la apropiatul summit UE consacrat "Parteneriatului Estic"?

La Bruxelles, miniştrii de externe din ţările Uniunii Europene au hotărât astăzi să permită conducerii Republicii Belarus să călătorească în spaţiul comunitar, dar au menţinut alte sancţiuni împotriva Minskului, în aşteptarea unor reforme democratice. În privinţa dreptului de călătorie, cei 27 de miniştri de externe au menţinut de fapt o interdicţie mai veche, dar au prelungit cu nouă luni şi o suspendare a interdicţiei – aşa că una peste alta, liderii de la Minsk vor putea deocamdată cere vize.

Nu este însă limpede dacă preşedintele Alexander Lukaşenca sau alţi oficiali de la Minsk vor şi primi o viză ca să participe la un apropiat summit european consacrat aşa-numitului „Parteneriat Estic”, o nouă formă de strângere a legăturilor cu ţări ca Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Ucraina şi Georgia.
Iată ce a declarat la Bruxelles ministrul suedez de externe Carl Bildt: "Uniunea Europeană doreşte ca Republica Belarus să fie cuprinsă în „Parteneriatul Estic”. Dar nivelul de cooperare cu Minskul în acest nou cadru, a spus Bildt, depinde de evoluţia situaţiei din Belarus."

Agenţia Reuters scrie că Uniunea Europeană are interesul să stea de vorbă cu Republica Belarus inclusiv din motive energetice, căci prin Belarus trec unele din cele mai importante conducte de petrol şi gaze din Rusia.

Astăzi la Bruxelles, miniştrii de externe şi oficialii Comisiei Europene au recunoscut că în ultima vreme în Belarus s-au semnalat unele progrese şi au salutat faptul că Minskul a stabilit pentru prima oară relaţii la nivel înalt cu Uniunea.

Interdicţia de călătorie pentru Lukaşenca şi alţi oficiali a fost impusă după alegerile din Belarus din anul 2006, când opoziţia de la Minsk s-a plâns de fraude, intimidare şi lipsa accesului la mass media. Anul trecut, sancţiunea a fost ridicată temporar, după ce autorităţile din Belarus au eliberat din închisori o serie de deţinuţi politici.
XS
SM
MD
LG