Linkuri accesibilitate

Calitatea joasă a serviciilor de internet, deficitul de conectare


Probleme generate de monopolul deţinut de Moldtelecom

În condiţiile în care în Moldova rata de conectare a populaţiei la internet creşte dacă nu dinamic, atunci cel puţin constant în ultimii ani, calitatea acestui serviciu de la un operator la altul lasă mult de dorit în opinia utilizatorilor. Pe forumurile unde sunt abordate problemele serviciilor de internet, utilizatorii se plâng tot mai des că nu beneficiază de viteza promisă în contract, că în reţele de multe ori se întâmplă defecţiuni, dar şi de faptul că li s-a refuzat conectarea din lipsă de infrastructură.

Explicaţii ale acestei situaţii am auzit uneori contradictorii. Iată de ce i-am solicitat mai întâi o clarificare directorului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, Sergiu Sâtnic: “ Mulţi furnizori declară viteze înalte la preţuri mici, practic imposibil pentru ei de atins, pentru a atrage utilizatorii. Parametrii de calitate însă nu se respectă. Din păcate, noi nu am elaborat deocamdată aceşti parametri, de aceea şi se întâmplă aşa. Sper că până la vară vom face acest lucru.”

Ce soluţii are, totuşi, la îndemână utilizatorul de internet, până când autoritatea va reuşi să reglementeze domeniul, l-am mai întrebat pe Sergiu Sîtnic:
“Operatorii practică deseori în contracte sintagme de felul “până la 3 Mgbite”, ceea ce înseamnă că nu prea există modalităţi de a-l face responsabil dacă această viteză nu este atinsă. În cazul în care există întreruperi sau alte dereglări pe reţea, utilizatorul poate semnala aceste nereguli la agenţia noastră şi noi vom lua măsuri.”

Expertul Serghei Tcacenco, autorul mai multor cercetări în domeniul pieţei serviciilor de internet, crede însă că calitatea, rata de pătrundere joasă în raport cu media europeană, dar şi deficitul de conectare au cu totul alte explicaţii. Monopolul de pe piaţa conectărilor la internet, deţinut de Moldtelecom – proprietar şi al majorităţii reţelelor subterane de telecomunicaţii – ar fi, în opinia sa, motivul de bază:

“Furnizorii de internet sunt, practic, nevoiţi să declare o viteză, dar să asigure doar o parte din ea. În medie, între 45 şi 80 la sută. Asta pentru că ei vând mai mult decât le permite capacitatea tehnică, în ideea că nu toţi utilizatorii accesează reţeaua concomitent. Piaţa acceptă acest lucru, întrucât are motivaţie obiectivă. Operatorii trebuie să-şi creeze altă infrastructură decât cea a Moldtelecomului. Legea nu le permite să utilizeze reţelele acestuia. De aceea şi este foarte scump. Liberalizarea este cuvântul cheie. Iar aceasta înseamnă că atunci când un utilizator vrea să-şi schimbe operatorul, el trebuie să poată s-o facă, fără să fie nevoie de comunicaţii paralele.”

În condiţiile unei pieţe puţin dezvoltate a serviciilor pe care le poate accesa utilizatorul prin intermediul internetului, s-a ajuns la situaţia în care acesta nici nu-ţi poate aduce mari beneficii. Potrivit lui Serghei Tcacenco, aceasta este o altă problemă care ar trebui să preocupe autorităţile.

“În timp ce în Ucraina, de pildă, 70 la sută din declaraţiile de venit sunt depuse prin intermediul internetului, în Moldova abia vorbim despre lansarea acestui proces. În domeniul raportării contabile este aceeaşi situaţie. Atâta timp cât nu va fi dezvoltat acest gen de servicii, utilizarea internetului va rămâne la nivel primitiv - pentru descărcarea filmelor sau comunicarea prin skype. “

Potrivit ultimelor statistici, în Republica Moldova rata de penetrare a internetului este de aproape cinci ori mai mică în raport cu media europeană şi a constituit la finele anului 2008 puţin peste 4 procente. Ceea ce-i face pe specialişti oarecum optimişti este că accesul prin intermediul liniei telefonice, aşa-numitul dial-up, devine mai puţin popular, majoritatea utilizatorilor apelând la o tehnologie mult mai modernă de acces prin cablu, care asigură un volum mult mai mare de informaţii, într-un timp mult mai scurt.





Previous Next

XS
SM
MD
LG