Linkuri accesibilitate

Tensiunile romano-maghiare, legate de vizita “privata” a presedintelui ungar Solyom Lazslo de ziua maghiarimii de pretutindeni, sunt atribuite de presa ambelor parti: liderului de la Budapesta, pentru ca a folosit formulari provocatoare, precum aceea ca va face o vizita in “autoguvernarea Harghita”, iar omologului sau de la Bucuresti, pentru ca a adoptat recent pozitii nenuantate fata de problema sensibila a autonomiei maghiarilor din Transilvania (Cand va fi adoptata? Niciodata, a spus Basescu).

In deplin echilibru aseaza aceste doua exagerari de politica externa editorialul semnat de Dan Cristian Turturica in Romania libera. Daca autoritatile de la Bucuresti au dovedit lipsa de suplete, uitand ca Romania este acum un stat membru al Uniunii Europene, in schimb, presedintele Ungariei ar fi putut evita sa-si anunte deplasarea la bordul unui avion militar, dat fiind ca era vorba de o “vizita privata” – arata Turturica.

“Bucurestiul a raspuns ofuscat, rigid, precum o putere din spatiul ex-sovietic” - e de parere Ovidiu Nahoi, de la Adevarul, care considera ca e uzual ca sefii de stat sa circule la bordul aeronavelor militare. “Noi continuam sa ne privim trecutul cu spaime, fiindca ne balacim intr-un prezent mocirlos si ne taram catre un viitor incert”. Pentru comentatorul acestui ziar, nu discursul presedintelui Ungariei la Cristuru Secuiesc ar trebui sa dea frisoane, ci faptul ca “nu avem un proiect pentru modernizarea Transilvaniei”. Nu este, de altfel, singurul comentariu care vorbeste despre atitudinile antimaghiare reziduale, tinand de arsenalul folosit cu succes in politica de la inceptuul anilor nouazeci, de urmasii securitatii romane – si aici comentariul pomeneste organizatia Vatra Romaneasca si Partidul Romania Mare.

Laura Cernahoschi, de la Cotidianul, vede tema nationalista in stransa legatura cu criza economica, de la care ar trebui sa distraga atentia. In acelasi context ar trebui pusa, considera jurnalista, si reaparitia atentatelor din Irlanda de Nord.

Cam toti comentatorii sunt insa de acord ca presedintele Traian Basescu ar fi facut mai bine sa-l secondeze pe presedintele Ungariei la festivitatile de ieri din secuime, tocmai pentru a-si plasa in mod oportun propriul mesaj de unitate nationala, in fata alegatorilor de nationalitate maghiara.
XS
SM
MD
LG