Linkuri accesibilitate

Parlamentul European: rezoluţie privind situaţia copiilor migranţilor din UE


Intr-un interviu pentru Europa Liberă, Maria Petre, eurodeputat român, se arată îngrijorată nu doar de situatia copiilor moldoveni şi crede ca UE are o responsabilitate si in privinta acestora

Rezolutia cere Comisiei Europene sa elaboreze un studiu care să evalueze dimensiunile, la nivel european, ale fenomenului si cere statelor membre să ia măsuri în vederea îmbunătăţirii situaţiei copiilor lăsaţi în ţara de origine de către părinţii lor şi să le garanteze dezvoltarea normală în ceea ce priveşte educaţia şi viaţa socială.

Europa Liberă: Ati cerut conducerii de la Chisianu sa defineasca autoritatilor moldovene sa defineasca cadrul legislative in problema copiilor lasati acasa de moldovenii plecati la munca in strainatate. La ce va referiti exact?

Maria Petre: Ma refer la faptul ca in Republica Moldova, in acest moment nu este foarte bine legiferat, statutul copilul singur incepand cu copilul orfan si terminand cu cei ramasi singuri doar ca urmare a faptului ca parintii lor au plecat la munca in strainatate. Daca vom avea acest lucru, vom avea masuri de protectie adecvate, mecanisme nationale care sa raspunda cerintelor acestor copii. De altfel acest fenomen nu este specific Moldovei, cu el se confrunta si Romania si alte state nou intrate in Uniunea Europeana. Este un fenomen cu o dimensiune europeana. El are insa o dimensiune mult mai dramatica pe zona de vecinatate, pe zona statelor terte, pentru ca spre deosebire de romani, spre exemplu, cetatenii romani din Moldova au o situatie mult mai critica pentru ca ei sunt plecati, in cele mai multe cazuri ilegal si nu pot reveni in tara indiferent de intamplarea din viata copilului lor sau a familiei care il are in ingrijire.

Europa Liberă: Ati primit vreun raspuns din partea autoritatilor moldovene?

Maria Petre; Am primit asigurarea ca guvernul de la Chisinau se va ocupa impreuna cu Parlamentul de reglementarea statutului acestor copii. Situatia este ingrijoratoare, chiar dramatica in Moldova. Avem sate intregi unde nu mai exista nici o femeie si nu cunoastem dimensiunea acestui fenomen. In ce priveste Romania, avem nevoie de o combinatie intre o politica europeana care sa evalueze fenomentul si sa propuna niste masuri de contracarare e efectelor extrem de periculoase pe termen mediu si lung si politici nationale care sa fie foarte bine articulate cu politica europeana si care sa sa ofere acestor copii prin comunitatile locale, prin institutiile de asistenta sociala, ceea ce le lipseste ca urmare a faptului ca nu au parintii cu ei.

Europa Liberă: In privinta copiilor moldoveni ai caror parinti pleaca la munca in Uniunea Europeana, are si UE o responsabilitate?

Maria Petre: Are pentru ca numarul acestor cetateni europeni si ai copiilor lor este neevaluat, deci nu cunoastem dimensiunea exacta a fenomenului si nu a nu a pus in mod explicit ce responsabilitati are statul din care pleaca respectiv statul care ii primeste la munca pe cetateni.
XS
SM
MD
LG