Linkuri accesibilitate

Presa de limbă maghiară din România despre ziua de 15 martie


Câţi preşedinţi vor participa la festivităţile dedicate Zilei maghiarilor în Secuime? – s-au întrebat mai multe publicaţii în ajun de 15 martie. Traian Băsescu fusese invitat de administraţia locală din Odorheiu Secuiesc. Preşedintele Ungariei, Sólyom László, de asemenea. Cel din urmă chiar îşi anunţase o vizită neoficială. Numai că... autorităţile române i-au interzis să aterizeze pe aeroportul din Târgu Mureş şi au numit vizita sa inoportună.

„Scandal diplomatic” – titrează Krónika. Şi explică: autorităţile române şi-au motivat decizia, invocând faptul că preşedintele Ungariei urma să sosească cu o navă militară... Dar asta e: adesea, şefii de stat se desplasează cu nave militare. Oricum, Sólyom László nu s-a lăsat: a venit cu maşina, pe 14 martie. Şi a avut de aşteptat la frontieră: paşapoartele tuturor membrilor delegaţiei au fost verificate cu atenţie – mai adaugă Krónika.

„Analgezic” – titrează Új Magyar Szó. Editorialistul cotidianului continuă: Traian Băsescu este cel care inventează şi instrumentează tot soiul de scandaluri, numai pentru a distrage atenţia de la adevăratele probleme, de ordin economic.

„Gafă” - astfel cataloghează Szabadság retragerea autorizaţiei de aterizare. Apoi admite: fireşte, nu-i o gafă. La originea deciziei se află altceva: autorităţile române s-au alarmat din cauza unei erori de traducere. Preşedintele Ungariei îşi anunţase intenţia de a se întâlni cu lideri ai administraţiilor locale din Secuime. Numai că, în traducere, în loc de „administraţie locală” s-a strecurat „autoguvernare”, un cuvânt care produce panică.

Transindex relatează în amănunt despre vizita lui Sólyom László în comuna harghiteană Cozmeni şi despre participarea sa la festivităţile organizate la pasul Nyerges din Harghita.

Frig şi ninsoare la sosirea lui Sólyom. Şi câteva mii de persoane. Şi liderul UDMR, Markó Béla. Şi episcopul europarlamentar Tőkés László.
Dar preşedintele Republicii Ungare ar fi vrut să fie şi Traian Băsescu la faţa locului.
Întrebat cum interpretează retragerea autorizaţiei de aterizare, Sólyom László a declarat: „este un gest neprietenos din partea autorităţilor române”.

Háromszék publică mesajul lui Traian Băsescu către maghiarii din România, cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Iată un pasaj din acesta: „În contextul actual, în care România şi Ungaria fac parte din aceeaşi mare familie europeană, cu scopuri comune de modernizare şi bunăstare, asumarea acestei duble identităţi şi mândrii, de a fi maghiar şi cetăţean român, a devenit mai uşoară şi mai naturală decât a fost vreodată în istorie”.

Szabadság şi Transindex relatează despre 15 martie la Cluj. Tineretul maghiar şi UDMR au organizat festivităţi în diverse locuri. Dar a ieşit în stradă şi organizaţia „Noua Dreaptă”, chemând populaţia la un marş memorial în amintirea lui Avram Iancu. Manifestările s-au desfăşurat în linişte, fără incidente – punctează Transindex. Şi adaugă: „acest fapt se datorează exlcusiv organizării riguroase şi forţelor de ordine, prezente în număr mare”.

Din Népújság: şi în acest an, de 15 martie, incidente din belşug la Budapesta.
XS
SM
MD
LG