Linkuri accesibilitate

Policlinica-minune


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Se vorbeşte mult în ultima vreme despre eficienţa medicinii autohtone cu medicii de familie pe post de diriguitori. Impresia mea e că, după apariţia medicilor de familie îndrumători, sistemul a devenit şi mai rigid.

Am mers într-o dimineaţă la policlinica din sector împreună cu băiatul meu căruia i se umflase un ochi. Aveam nevoie de un oculist. Nu poţi ajunge însă la oculist fără voia medicului de familie! La registratură am fost probozit că nu sînt programat la medicul de familie. “Ochiul i s-a înroşit seara. Cînd era s-o fac?” am îngăimat, jenat. Am fost apoi probozit pentru că nu ştiam unde e fişa medicală a copilului. Mi-au făcut una nouă. “Acum pot merge la oculist?” am întrebat. “Nu, trebuie să treceţi triajul!” mi-a zis doamna de la registratură. La triaj era coadă. Am intrat în cabinet după 20 de minute de aşteptare. “Avem o problemă cu ochiul” i-am explicat medicului care a insistat să măsoare tensiunea băiatului, după care i-a băgat un termometru la subsuoară. Nici vorbă de febră, fireşte.

“Acum putem merge la oculist?” am întrebat, uşor nervos, uitîndu-mă la ochiul înroşit al copilului. “Nu puteţi, trebuie să mergeţi mai întîi la un pediatru!” a venit răspunsul descurajant.
Pediatrul era foarte ocupat. Mi-a luat fişa şi a dispărut cu ea într-un cabinet din care nu mai ieşea. Peste vreo 10 minute, am întredeschis uşa să-i reamintesc că-l aşteptăm şi am fost repezit. Minutele se scurgeau greu, copilul cu ochiul înroşit se lamenta, iar pediatrul nu mai apărea. Alături un medic îi explica unei doamne, care tuşea suspect, că are o pată pe plămîni şi trebuie să meargă urgent la ftiziolog.

Brusc, am avut o revelaţie: dacă mai stau şi mai aştept acolo o oră, voi fi cel mai mare prost din lume! Nu am mai stat să-mi aducă acel pediatru fişa medicală. M-am dus cu copilul la oculist fără ea, am intrat, i-am explicat care-i problema şi în numai cinci minute, graţie oftalmologului binevoitor, calvarul nostru s-a terminat.
Ce să spun? Pînă ajungi la Dumnezeu, te mănîncă sfinţii! Pentru asta a fost creat acest sistem? Pentru asta plătim din fiecare salariu asigurări medicale?

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG