Linkuri accesibilitate

Cum trebuie abordate ambiţiile nucleare ale Iranului?


O prima chestiune pusa in fata unui grup de experti la o recenta audiere din Comisia pentru aparare a Senatului american a fost daca Iranul detine sau daca are capacitatea de a produce rapid, armament nuclear. Pentru a o face, Iranul are nevoie de o cantitate suficienta de uraniu imbogatit si capacitatea de a produce un focos, proces pe care se pare ca l-a intrerupt insa la mijlocul anului 2003 si e putin probabil sa-l fi reluat de-atunci incoace.

Iranului i-ar trebui de asemenea rachete de lupta cu raza lunga de actiune pentru a purta focoasele. Agentiile americane de informatii cred ca Iranul nu ar fi luat decizia de a actiona in toate cele trei directii mentionate, dar – sustin experti – este plauzibil ca o astfel de ipoteza nu a fost exclusa. Iranul imbogateste uraniu, in ciuda sanctiunilor internationale. Si face eforturi pentru a construi rachete cu raza lunga de actiune. Cind ar urma ca Teheranul sa aiba toate conditiile pentru a produce si folosi armament nuclear? Cele mai multe agentii de informatii americane cred ca pe undeva prin 2010-2015.

Israelienii sint mai pesimisti, fiind cei vizati direct si spun ca Iranul e pe cale sa devina o tara inarmata nuclear. Intrebarea este daca asta isi doreste Teheranul. Se stie ca odata cu scaderea pretului petrolului, veniturile tarii s-au redus considerabil. In aceste conditii cheltuielile pentru aparare ar putea fi puse pe un plan secundar. Existah indicii ca Teheranul intareste apararea anti-aeriana, poate asteptindu-se ca arsenalele nucleare sa-i fie atacate. Dar nici asta nu e neaparat un indiciu ca Iranul ar accelera programul de inarmare nucleara.

Expertii prezenti in Congres cred insa ca Iranul se va lasa pe de alta parte foarte greu convins sa renunte la programul sau nuclear despre care sustine ca are doar aplicatii civile. Exista considerente strategice care fac ca Teheranului sa-i convina sa creeze impresia ca poate deveni o putere nucleara. Iranul se afla angajat intr-o cursa pentru suprematie regionala, in care competitia nu sint doar Statele Unite si Israelul ci si state arabe sunite. Comunitatea internationala-sustin expertii-va trebui sa foloseasca cu dibacie o combinatie de sanctiuni si beneficii, pentru a avea sperante sa convinga Teheranul sa renunte la ambitiile nucleare.
XS
SM
MD
LG