Linkuri accesibilitate

Ce intenții de vot au studenții?


Universitatea Tehnică din Chișinău
Universitatea Tehnică din Chișinău

Intrucît termenul limită pentru transferul dintr-o listă a alegatorilor în alta dectît cea de la locul de trai a expirat demult, am mers la o Universitate din capitală ca să aflu dacă studenţii de aici au făcut uz de acest drept oferit de Comisia Electorală centrală

Chiar la intrarea în insituţie, pe o bancă, două tinere isi facea planuri pentri ore, Le-am intrebat daca s-au gindit ce vor face in ziua de 5 aprilie. Aflu că sunt din sudul republicii, Ceadâr-Lunga. Tinerele se declară convinse că vor putea vota la Chişinău chiar dacă nu au viză de reşedinţa in capitala. Ma vad silita sa le dezamagesc si domnisoarele isi schimba decizia.
“Atunci vom merge acasă şi vom vota”…
Ce măsură ar fi uşurat accesul la vot al studenţilor, le întreb:
“Era foarte bine dacă se deschideau secţii de votare în fiecare universitate. Din cauza problemelor financiare, mulţi dintre studenţi nu vor merge la vot. Nu vor avea bani de bilete,” se dă cu părerea una dintre fete.
Un tânăr cu o ţinută vestimentară impecabilă trage cu urechea şi intră în vorbă:
„Intenţia a fost bună, dar trebuia să fie prelungit acest termen. Studenţii acum au în cap ce vreţi – şi sesiune, şi distracţii. De ce să nu-i laşi să depună cereri pană cu o săptămână înainte de alegeri.”
Îl întreb de ce crede că n-au lăsat autorităţile un răgaz mai lung studenţilor:
„Interesul unora este la mijloc. Deoarece majoritatea studenţilor este orientată spre partidele democratice. Ş-atunci, autorităţile fac totul ca să împiedice votul masiv al acestora.
Totuşi, Andrei Cerempei, cum se prezintă tânărul, se declară convins că, chiar şi aşa, mulţi dintre colegii lui vor merge la vot.
„Cel căruia îi pasă de viitorul său, va merge. Dar cel care a fost mereu căscat, aşa va rămâne.”
O altă studentă, Irina Vizitiu, ne declară şi ea că în ciuda tuturor dificultăţilor, colegii săi vor merge probabil la vot şi iată de ce.
„Noi suntem de la drept – toţi suntem patrioţi. Cred că va vota marea majoritate.”
Alina Cotruţă nu este însă de la drept şi ne mărturiseşte că politica este pe ultimul loc în lista sa de preocupări.

„Stau în gazdă şi stăpâna este foarte interesată de politică. De aceea mai aud şi eu câte ceva...”

Pentru că Alina afirmă că va merge totuşi la vot, acasă, la Străşeni, o întreb ce partide şi lideri politici cunoaşte de la televizor.
„PL..., PD..., UCM, PCRM, PLDM... Şi cam atât.”

Cei mai mulţi dintre studenţii cu care am reuşit să stau de vorbă au spus că de când a început campania, au tot fost vizitaţi de politicieni care vor sa adune voturi, însă ei nu se lasa induplecati de vorbe frumoase.
XS
SM
MD
LG