Linkuri accesibilitate

Prognoză FMI sumbră pentru Asia Centrală şi regiunea Caucazului


Factorii principali sunt scăderea preţului energiei, a remitenţelor şi greutatea tot mai mare de a obţine capital străin.

David Owen este director adjunct la departamentul FMI pentru Asia Centrală şi regiunea Caucazului. Într-un interviu pentru Europa Liberă, ne-a reamintit că pentru această regiune, din toamnă până în primăvară, FMI a revizuit în jos de trei ori prognoza creşterii economice pentru 2009. În octombrie se credea că va fi 8%. În urmă cu o lună, se vorbea de 4%. Iar acum se anunţă o creştere de numai 2%.

Până de curând, ne-a spus David Owen, regiunea Asiei Centrale şi Caucazului se scălda în banii primiţi din exportul de materie primă, investiţii străine şi remitenţe. Kazahstanul, Georgia şi alte ţări raportau an de an creşteri economice impresionante.
Acum tabloul arată altfel. Iar cele mai afectate de criză sunt ţările care depindeau de Rusia ca partener comercial sau ca sursă de remitenţe.

Perspectivele economiilor din Asia Centrală şi regiunea Caucazului au fost discutate la o conferinţă internaţională ţinută în urmă cu o săptămână în capitala Kirghistanului, Bişkek. Prezent la discuţii, David Owen de la FMI ne-a spus ce pot face ţările din regiune ca să atenueze impactul crizei.

David Owen crede că ţările din Asia Centrală şi regiunea Caucazului trebuie în primul rând să creeze aşa-numiţi stimuli economici. Problema este însă că numai o parte din ţările respective au bani puşi deoparte pentru vremuri grele. E vorba de marii exportatori de petrol şi gaze, ca Azerbaidjanul sau Turkmenistanul. Alte ţări, care nu au asemenea bogăţii, de pildă Armenia, pot doar spera că se vor găsi donatori externi care să le ajute.

David Owen crede că în Asia Centrală şi regiunea Caucazului, criza va dură pe tot parcursul anului curent şi probabil şi în 2010. El adaugă însă că situaţia nu este chiar lipsită de speranţă. În ultimii ani, ţările în tranziţie şi-au consolidat fundamentele economice şi au şanse mari ca după ce trece furtuna globală să revină la ritmuri înalte de creştere.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG