Linkuri accesibilitate

Conferința internațională despre modificările climatice


Președintele Vaclav Klaus neagă modificările climatice
Președintele Vaclav Klaus neagă modificările climatice

In mod paradoxal, Conferinţa de la New York a avut scopul să nege pericolul modificărilor climatice. Participanţii au fost activişti și oameni politici și nu oameni de știință.

Este greu astăzi să fii sceptic faţă de încălzirea globală, dar participanţii la conferinţa internaţională despre schimbarea climei la New York, în jur de 600 de oameni, şi-au propus anume acest lucru.

N-au trecut bine nici doi ani de când un grup de cercetare sub egida Naţiunilor Unite a ajuns la concluzia că activitatea umană este aproape sigur de vină pentru creşterea temperaturii pe glob. Iar acum administraţia Statelor Unite promite să conducă eforturile internaţionale menite să reducă emisiile de gaze de seră, care provoacă încălzirea climei.

Dar Institutul Heartland care a organizat conferinţa la New York susţine că amploarea şi cauzele încălzirii globale n-au fost nici pe de parte elucidate. Preşedintele institutului, Joseph Bast spune că intenţia sa a fost să le ofere o platformă celor cu un spirit sceptic sănătos, pentru a putea pune la îndoială afirmaţiile unor campioni ai mişcării împotriva încălzirii globale ca fostul vicepreşedinte american Al Gore: "Joseph Bast crede că opiniei publice îi scapă faptul că tot mai mulţi oameni de ştiinţă proeminenţi spun că încălzirea globală nu este o criză, că amploarea şi cauzele ei rămân necunoscute. Acest mesaj nu prea ajunge la public, iar conferinţa de la New York are scopul să schimbe lucrurile”.

Dar mai există un aspect. Institutul Heartland cu sediul la Chicago este o organizaţie care pledează pentru o economie de piaţa liberă, iar orice măsuri administrative pentru reducerea emisiilor nocive în atmosferă sunt văzute ca o intervenţie nedorită în afacerile companiilor private. Până în 2006, institutul a primit bani de la gigantul petrolier, Exxon Mobil. Institutul nu s-a ferit să ia parte la alte iniţiative pe contra sens cu tendinţele actuale. A pledat de pildă pentru micşorarea taxelor pentru ţigări menite să reducă numărul fumătorilor.

La conferinţa despre schimbarea climei la New York, un participant marcant a fost preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus bine cunoscut pentru că a spus la un moment dat că el nu simte să se fi încălzit clima. "Problema nu este încălzirea globală, le-a spus el cu o zi mai târziu studenţilor de la Universitatea Columbia. Dar ea este folosită în scopuri ideologice. A devenit treptat cel mai eficient vehicul pentru a promova intervenţia extinsă a guvernelor în toate domeniile vieţii, pentru suprimarea libertăţilor umane şi prosperităţii economice”.

Cei sceptici faţă de încălzirea climei par a fi în minoritate, dar contextul actual le poate fi favorabil. În Statele Unite, din cauza crizei economice, majoritatea americanilor spun în sondajele de opinie că măsurile împotriva schimbării climei nu sunt astăzi prioritare.

Sondajele de opinie nu împiedică însă procesele din natură. În paralel cu evenimentul de la New York, la Copenhaga a avut loc un summit al oamenilor de ştiinţă care au spus că din cauza încălzirii globale şi a topirii gheţarilor polari, nivelul oceanului va creşte cu un metru sau mai mult până la sfârşitul acestui secol, mult mai tare decât estimase grupul de cercetători ONU şi va avea implicaţii severe pentru sute de milioane de oameni care locuiesc de-a lungul coastelor maritime.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG