Linkuri accesibilitate

Directorul nu ştie în baza cărui articol de lege i s-a intentat dosar penal

Postul local de televiziune din Nisporeni Albasat TV a fost vizitat luni de un grup de poliţişti de la Direcţia generală Urmărire Penală a Ministerului de Intere. Directorul postului Efim Bârdan a aflat cu această ocazie că împotriva sa este intentat un dosar penal. Deocamdată nu se ştie ce acuzaţie i se aduce directorului postului de televiziune Albasat TV, Efim Bârdan. El ne-a spus că în ordonanţa de ridicare a unor documente de la Albasat TV, pe care i-au prezentat-o poliţiştii este indicat doar numărul dosarului penal şi data la care a fost intentat, nu şi articolul din Codul penal în baza caruia a fost pornită cauza penală.

Efim Bârdan spune că nici de la poliţiştii veniţi nu a putut afla ce i se incriminează. A fost informat însă că Direcţia Urmărie penală a MAI investighează dacă Albasat TV a prestart într-adevăr în anul 2006 servicii televizate contra plată pentru Consiliul Raional Nisporeni.

Efim Bârdan: "În 2006 noi am avut un contract cu consiliul raional pentru prestarea serviciilor televizate, adică reflectarea evenimentelor din consiliul rational, primarie etc tot ce se petrece. Au fost indeplinite lucrari de 112 mii de lei, confirmate cu acte, facturi etc. La sfarsitul anului fosta conducere nu vrea sa le recunoasca şi nu vrea sa le achite. A venit noua conducere a raionului şi tot un an de zile am discutat cu ei si am fost nevoit sa apelez la instanţa de judecată."

La 30 ianuarie 2008, Albasat TV a obţinut câştig de cauză, iar Consiliul raional Nisporeni şi-a achitat datoria de 112 mii de lei, spune Efim Bârdan. Potrivit lui, poliţia pretinde acum, deşi deocamdată nu se ştie în baza căror probe, că Albasat TV nu a prestat acele servicii fixate în contract şi i-a cerut directorului să prezinte casetele video care ar dovedi că activitatea consiliului raional şi a primăriei Nisporeni a fost într-adevăr mediatizată, aşa cum prevede contractual. Aşa cum legislaţia prevede că instituţiile media sunt obligate să păstreze materialele difuzate doar trei luni din momentul difuzării, televiziunea nu a arhivat materialele cu o vechime de trei ani.

Efim Bârdan a spus că a fost informat că va fi invitat în câteva zile la Chişinău pentru a fi interogat. Directorul nu are decât o explicaţie pentru această situaţie – în opinia sa, se urmăreşte intimidarea postului care, spune el, nu laudă partidul de guvernământ.

Pentru a afla cel puţin articolul din Codul Penal în baza căruia a fost prnită acheta, l-am telefonat pe colonelul Harabadgiu care a fost ieri la Albasat TV.
"Nu pot să vă spun nimic, adresati-vă la serviciul nostru de presă. Nu pot sa dau nici un comentariu. Ma scuzaţi."

Ala Meleca, şefa Serviciului de presă al MAI, ne-a promis că mâine ne va oferi o informaţie după ce se va documenta temeinic. Maine noi vom reveni la acest subiect.
XS
SM
MD
LG