Linkuri accesibilitate

Speculaţii privind candidaţii la funcţia de Secretar general NATO


Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen

Contidianul german „Sueddeutsche Zeitung” sugerează că şasele cele mai mari le are premierul danez Anders Fogh Rasmussen

Citînd surse de la sediul NATO, „Sueddeutsche Zeitung” a scris că cei mai puternici membri europeni, Germania, Franţa şi Marea Britanie, s-ar fi pus deja de acord asupra numirii premierului danez Anders Fogh Rasmussen în postul de secretar-general NATO.

Corespondentul EL la Bruxelles Ahto Lobjakas a căutat să afle mai multe de la Bastian Giegerich, analist în probleme de securitate la un prestigios institut londonez. Expertul londonez a avertizat că în acest moment orice discuţie este pur speculativă, pentru că deocamdată nici un candidat „ghicit” de presă nu şi-a exprimat vreo intenţie de a candida.

Anders Fogh Rasmussen este premier al Danemarcei din anul 2001, şi a fost în tot acest timp un aliat de nădejde al celui mai puternic membru NATO, Statele Unite. Sub conducerea lui, Danemarca şi-a trimis trupele în Afganistan şi a sprijinit, spre deosebire de alte ţări vest-europene, invadarea Irakului de către armata Statelor Unite.Dacă ar fi numit în fruntea NATO, danezul ar fi primul şef de guvern care trece la conducerea alianţei.

Ce alte nume mai sunt circulate în legătură cu succesiunea lui Jaap de Hoop Scheffer? În primul rând cel al ministrului polonez de externe Radek Sikorski, un politician conservator cu trecut de luptător în sindicatul „Solidaritatea” şi cu legături bune la Londra şi Washington. Nu şi la Moscova, însă, iar unii spun că asta ar fi marea problemă a polonezului.

Daniel Korksi, profesor londonez de politică externă, crede că ar fi frumos ca NATO să-şi aleagă un şef din Europa de Est, dar simte că nu e momentul.
Daniel Korski ne-a spus că în acest moment alianţa e scindată în privinţa viitorului relaţiilor cu Federaţia Rusă. Iar eventuala numire a unui secretar-general în persoana unui european cu gura mare ar ridica semne de întrebare.

Radek Sikorski a înfuriat pe mulţi când a spus că în viitor, NATO ar trebui să riposteze „simetric” la eventuale incursiuni militare ruseşti cum a fost cea din Georgia. Şi tot Sikorski a enervat şi Moscova, şi Berlinul când a comparat planurile de cooperare energetică ruso-germane cu Pactul Ribbentrop-Molotov.

Danezul Rasmussen are şi el însă o problemă potenţială: scandalul caricaturilor profetului Mahomed, apărute mai întâi într-o revistă din ţara sa. Ca premier, Rasmussen a refuzat mereu să ceară scuze musulmanilor insultaţi. Iar acest refuz i-ar putea aduce ghinion la numirea în fruntea NATO, în care unul din aliaţii-cheie este predominant musulmana Turcie.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG