Linkuri accesibilitate

Aşteptări ale aleşilor locali de la scrutinul din aprilie


Iolanda Bădiliţă a stat de vorbă cu trei din moldovenii prezenţi la Congresul puterilor locale al Consiliului Europei

Grigore Plocinschi, presedinte raionul Dubasari

Intr-adevar pentru intreaga tara va fi un element de control al stabilitatii politice si stabilitatii societatii nostre. Este cel mai important ca dupa aceste alegeri in societatea moldava sa existe o stabilitate pentru ca in conditiile crizei mondiale Moldova cred ca are nevoie in primul rand de acest factor. Pe de alta parte pentru noi, acele autoritati care activam pentru societatea noastra, pentru locuitorii care ne-au ales este important sa avem o continuitate a politicilor de democratizare a societatii noastre si de dezvoltare a localitatior noastre mai ales acelora rurale de unde suntem cu totii veniti. In al treilea rand cred ca e important sa avem o alegere corecta . Sa alegem o echipa de profesionisti, de oameni care isi iubesc tara si care vin cu un program bine determinat in care sa spuna ce vom face dupa data alegerilor. As vrea sa va spun ca noi, in raionul Dubasari nu de acum ne pregatim de alegeri. Noi am inceput pregatirile din anul 2003 de cand a fost restabilit raionul ca unitate administrative-teritoriala care are o importanta strategica in procesul de reintegrare al tarii. Iata acest al patrulea element care evident depinde de primele 3 pe care le-am mentionat care va impulsiona reintegrarea cu regiunea Transnistreana. Raionul Dubasari este in focarul acestei probleme iar pentru locuitorii nostri aceasta este o necesitate. Evident ca dorim continuarea acest proces foarte bine pornit in acesti ani de activitate in comun cu toate fortele politice din raion.

Europa Liberă: Vedeti o rezolvare apropiata a conflictului din Transnistria?

Grigore Plocinschi: Si malul stang si cel drept al Nistrului necesita niste interventii mai masive atat din partea statului cat si din partea comunitatii europene. Mai avem incredere in acel cuvant adus si de reprezentanta Comisiei Europene in Republica Moldova precum si in acele informatii care vin din Federatia Rusa cum ca ei sunt dispusi sa discute cu conducerea Republicii Modova si cea a Regiunii Transnistrene cu conducerea Uniunii Europene in ceea ce priveste niste garantii si sociale si politice pentru locuitorii din aceasta regiune si cred eu ca toate aceste elemente vor spori procesul de reintegrare. Este foarte important pentru ca in decursul celor 17 ani de cand a fost declansat conflictul, razboiul din Transnistria, procesul de reintegrare nu a fost niciodata atat de avasat. Acele investitii enorme ale statului pentru dezvoltarea infrastructurii in regiunea Dubasari sunt vizibile si sunt vazute si de locuitorii din regiunea Transnistreana.

Elena Costiuc, primar Budesti-Chisinau

Aflandu-ma aici, la Strasbourg, in bastionul democratiei sigur ca mi-as dori ca principiile democratice, baza democratiei care este cimentata aici la Strasbourg si in intreaga Europa sa prinda radacini serioase si in Moldova. Noi trebuie sa construim Europa la noi acasa pentru a veni aici ca parteneri egali.

Europa Liberă: Ati astepta mai multa autonomie un urma acestor alegeri?

Elena Costiuc: Eu nu as spune ca noi nu avem autonomie. Avem regulile de joc stabilite. Poate trebuie sa le mai cizelam- cum ar fi finantele publice. Viata este un progres. Ceea ce se poate astazi nu mai este bun maine. Dar eu sunt convinsa ca va fi mai bine ca astazi.

Elena Stahii, primar Drepcauti: Da, intr-adevar este prioada de mare raspundere. Este foarte important ca la alegeri sa participe majoritatea cetatenilor. Atunci va fi clar ce doreste cetateanul nostru. In ce ma priveste as dori sa continue toate programele care se deruleaza astazi mai ales programul foarte amplu si bun pentru satele noastre care prevede niste proiecte pana in 2015. De asemenea as mai dori continuitatea programului de dezvoltare pentru tineret care a inceput in 2008 si va continua pana in 2010. Pana la alegeri insa si indiferent de noua garnitura politica ce va rezulta in urma votului, alesii isi continua lupta cu criza economica. Unii o privesc in fata, altii o ignora.

Europa Liberă: Desi societatea moldoveana se simte vant de schimbare, nu putini dintre alesii locali sunt multumiti de programele actualei conduceri moldovene. Iar criza economica pare sa ii sperie la fel de mult precum schimbarea.

Grigore Policinschi: Intr-adevar a inceput sa se resimta. Agentii economici au inceput sa resimta acest process la exportul marfurilor si serviciilor. Mai putina cerere este din partea Uniunii Europene.

Nina Costiuc: Noi, cei care am fost permanent in criza, cei chinuiti de 17 ani de tranzitie, de la un sistem totalitarist spre democratie, noi sa vorbim despre criza economica? Noi mizam pe mintea, intelepciunea si speranta noastra; ca cei mari ai lumii sa inteleaga ca numai cu optimizarea cheltuilelilor, protectia mediului se va iesi din criza. Nu poti sa traiesti bine permanent fara sa dai societatii.

Elena Stahii: In zona noastra isi desfasoara activitatea, la cariera de piatra, renumita firma germana Knauf. De doua luni acesta nu mai lucreaza pentru ca nu mai are contracte cu acei agenti economici care cumparau de la el produsele finite. Suntem o tara agrara. Poate ca criza economica se va simti in toamna, la recolta. Dar stiind ca guvernul are marea grija de a face contracte cu toate tarile vecine si ca este vorba de niste produse alimentare de care oricine are nevoie, sper ca criza economica sa nu ne afecteze.
XS
SM
MD
LG