Linkuri accesibilitate

Sumă care ar acoperi datoria pe termen scurt a ţării

Guvernul roman intenţionează potrivit unor surse citate de agentiile de presa de la Bucuresti să împrumute 19 miliarde de euro de la Comisia Europeană şi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Evaluarile privind necesitatea acestei sume au fost făcute de Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României. Se pare ca oficialii romani s-au decis sa ceara 12 miliarde de euro de la FMI si 7 de la Uniunea Europeana.

Presedintele Romaniei numea ieri acordul cu Fondul “o centura de siguranta”, explicand ca tara nu are nevoie de enni fiindca datoria guvernamentala scadneta in acest an este de doar 1,6 miliarde de euro.

Guvernul roman a transmis deja Comisiei Europene o scrisoare prin care cere inceperea oficiala a negocierilor pentru un acord de finantare, iar Fondul Monetar Internaţional s-a grabit ieri sa anunte ca o delegaţie FMI se va afla la Bucuresti vreme de doua saptamini incepand de maine.

Romania intentioneaza sa puna la punct un acord multilateral de finantare la care sa participe alaturi de FMI si Uniunea Europeana, Banca Mondiala precum si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Institutul britanic de cercetare Capital Economics avertizeaza insa ca un astfel de acord coordonat de FMI nu va preveni o recesiune drastica, desi va avea efecte benefice pe termen scurt. Analistii britanici sustin ca cei aproape 20 de miliarde de euro pe care se pare ca-i cere Romania ar acoperi datoria pe termen scurt a tarii şi ar relaxa temerile cu privire la un potenţial colaps financiar, sprijinind astfel un salt al pieţelor financiare. Economistii de la Londra atrag atentia ca leul romanesc este supraevaluat si ca fara interventiile Bancii centrale moneda nationala s-ar fi prabusit iar un euro ar fi acum 5 lei nu patru lei si douazeci de bani

Intre timp insa liderii coalitiei de guvernamint din Romania au opinii contradictorii fata de un imprumut de la Fondul Monetar International, iar marile centrale sindicale ameninta cu proteste daca acordul cu FMI se va semna. Partidul de dreapta, liberal-democrat care sustine un imprumut de la FMI este contrazis de socialistii alaturi de care guverneaza. Astfel liderul stangii, Mircea Geoana sustine ca inainte de toate Romania trebuie sa stie in ce conditii se imprumuta, iat in al doilea rind ar trebui sa ia in calcul si riscurile. Altfel spus presedintele Partidului Social Democrat avertizeaza ca Fondul Monetar International ar putea sa-si impuna propriul sau plan anticriza daca vor apare probleme grave in economia romaneasca: incapacitati de plata, de pilda. Cei care se feresc de un acord cu FMI se feresc insa fiindca se tem de regulile clare pe care le impune Fondul si este vorba mai ales de capitolele cheltuieli si venituri. Cu alte cuvinte reglarea veniturilor si a chelutielilor in functie de realitatile immediate si disciplinarea institutiilor statului.
XS
SM
MD
LG