Linkuri accesibilitate

10 secţii de votare de-a lungul Nistrului în care să poată să voteze transnistrenii


Unde vor fi amplasate şi cum vor funcţiona acestea, aflaţi de la Liliana Barbăroşie

Câte o secţie de votare destinată inclusiv transnistrenilor va funcţiona în satele ce se află de-a lungul Nistrului - Sănătăiuca, Cocieri, Doroţcaia, Hagimus, Răscăieţi, Copanca, Fârlădeni, precum şi în oraşul Rezina. În satul Varniţa din raionul Anenii Noi, unde vor vota alegătorii oraşelor transnistrene Bender şi Tiraspol vor funcţiona două secţii de votare, ambele amplasate în clădirea centrului sătesc de cultură.

Potrivit unei hotărâri a Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău, alegatorii transnistreni vor fi înscrişi în liste suplimentare, iar buletinele lor de vot, culese în urne speciale, vor fi contabilizate separat de restul sufragiilor.

L-am întrebat pe secretarul CEC, Iurie Ciocan, dacă autorităţile de la Chişinău se gândesc cumva să-i ajute pe votaţii transnistreni să ajungă la punctele de votare din zona de securitate sau la cele de pe malul drept al Nistrului: :”Noi nu putem să organizăm transport în aceste scopuri, pentru că există riscul ca această intenţie să fie interpretată în mod eronat. Ne vom adresa, totuşi, administraţiei de la Tiraspol, forţelor de ordine să nu creeze impedimente pentru alegătorii care vor dori să voteze.”

Până acum, la alegerile din Republica Moldova au participat, de obicei, între 3.000 şi 5.000 de transnistreni. Asta chiar dacă în stânga Nistrului ar exista circa 400 de mii de cetăţeni moldoveni cu drept de vot dintr-o populaţie de 550 de mii. Europa Liberă i-a întrebat pe mai mulţi locuitori ai oraşului Tiraspol dacă intenţionează să participe la scrutinul din 5 aprilie şi, în general, cât de interesaţi sunt ei de viaţa politică de la Chişinău.

“Eu nu voi participa, nu pentru că nu aş vrea sau că nu sunt patriot. Dar pentru că nu avem unde vota aici. Dar să mă deplasez pentru atâta treabă pe malul celălalt, nu prea cred.”

“Eu consider că alegerile din RM nu vor fi libere şi corecte. De aceea, nu am participat şi nu voi participa la alegeri, chiar dacă vor fi deschise şi aici secţii de votare.”

“Nu mă intereseayă, pentru că nu-i cunosc pe candidaţi.”

“Pe mine mai mult mă interesează ceea ce se întâplă aici. Ei trebuie singuri să-şi aleagă puterea. Fără noi.”

Asigurarea dreptului la vot a locuitorilor din stânga Nistrului a constituit mereu o problemă pentru autorităţile de la Chişinău. Până acum, administraţia transnistreană nu a admis nicio dată deschiderea unor secţii de votare în stânga Nistrului în cadrul unor scrutine organizate de Chişinău.

La mijlocul lunii februarie, liderul transnistrean Igor Smirnov a declarat, totuşi, la Moscova că transnistrenii vor fi liberi sa voteze in cadrul alegerilor legislative din 5 aprilie din Republica Moldova, întrucât Tiraspolul nu interzice deţinerea dublei cetaţenii.
XS
SM
MD
LG