Linkuri accesibilitate

Fonduri federale americane pentru cercetarea celulelor stem


Noul preşedinte american Barack Obama a mai făcut o ruptură cu politicile lui George Bush.

Anunţul lui Obama şterge cu buretele o interdicţie la care a ţinut mult fosta administraţie a lui Bush. Şi în opinia presei internaţionale semnalează despărţirea ştiinţei de politică în Statele Unite.

Celulele stem, care au stârnit atâtea controverse, sunt celule care se pot reînnoi şi transforma în celule ale oricărei părţi a organismului uman.
Ele pot fi obţinute din organisme adulte sau din embrioni. Iar acestea din urmă, spun savanţii, oferă perspective incredibile ştiinţei medicale. Ele ar putea fi folosite pentru a crea ţesuturi de rezervă ca parte din tratarea unor boli dintre cele mai diverse. De pildă, s-ar putea crea celule care produc insulină şi ar fi salvarea diabeticilor. Sau chiar noi sinapse care să redea capacitatea de mişcare celor cu coloana vertebrală lezată.
Numai că preţul este aruncarea, dacă se poate spune aşa, a unui embrion de patru sau cinci zile, dezvoltat în vitro, nu în organism uman.

Pentru dreapta conservatoare din Statele Unite, apropiată lui George Bush, aceasta însemna uciderea unei potenţiale vieţi umane – de aici încăpăţânarea fostului preşedinte de a bloca vreme de opt ani orice finanţare de la stat a unor asemenea cercetări.
AP scrie că decizia de ieri a lui Barack Obama va deschide calea unor cercetări avansate care ar putea duce la tratarea, dacă nu chiar vindecarea, într-o bună zi, a celor mai diverse boli, de la paralizie la diabet.

În mod previzibil, savanţii au aplaudat decizia lui Obama. La fel de fericiţi au fost liderii unor campanii publice pentru finanţarea cercetărilor celulelor stem. De pildă actorul canadiano-american Michael Fox, care la 47 de ani are boala lui Parkinson şi militează de ani de zile pentru folosirea celulelor stem în scopuri medicale.

Pentru finanţarea acestor cercetări a militat chiar şi o figură celebră din partea conservatoare a establishmentului american: văduva fostului preşedinte republican Ronald Reagan, Nancy. Mulţi republicani au reacţionat însă negativ la decizia de ieri a lui Obama, repetînd că nu este etică şi că ea ar putea fi urmată de o decizie care să dea lumină verde clonării oamenilor.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG