Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Gunoiul, subiect electoral în Bulgaria


La aproximativ trei luni înainte de alegerile pentru parlamentul European și cel național, problema colectării deșeurilor menagere în capitala bulgară a devenit teren de luptă aprigă

La aproximativ trei luni înainte de alegerile pentru parlamentul European și cel național, problema colectării deșeurilor menagere în capitala bulgară a devenit teren de luptă aprigă între favoriții scrutinului – centriștii din partidul „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” /GHERB/, condus de primarul Boiko Borisov și foștii comuniști ai primului ministru Serghei Stanișev.

În ultima săptămînă 19 cartiere s-au înecat în gunoaie dupa ce compania „Novera” și-a oprit activitatea pe motiv că nu a primit de la primarie bani pentru luna februarie. Ex-generalul Borisov a declarat că problema a fost provocată într-un mod artificial de foștii comuniști și de etnicii turci (parteneri în coaliția de guvernămînt) în scopul de a reduce din avantajul de 10 procente pe care îl au centriștii în sondaje. El a spus că banii au ajuns la „Novera” și a cerut intervenția procuraturii avînd în vedere pericolul izbucnirii unor epidemii.

Primaria intenționează să rezilieze contractul cu „Novera” și să revină la varianta colectării deșeurilor de către o companie municipală, în conformitate, zice primarul, cu recomandările Comisiei europene. Idea însă îi va putea costa scump pe sofioți întrucît contractul prevede cîteva zeci de milioane euro recompensă. În momentul de față acțiunile companiei sînt gajate la bănci europene în schimbul unui credit de 35 de milioane de euro.

A avut loc o ședința extraordinară a Consiliului municipal. De partea centriștilor s-au situat consilierii din dreapta tradițională. Socialiștii sînt sprijiniți de consilierii turci și musulmani. Primarul Borisov s-a plîns că premierul Stanișev nu i-a răspuns la apelurile telefonice. El a adăugat că „Novera” execută o comandă politică din partea guvernanților.

Stanișev a contraatacat cu acuzația că Borisov pregătește terenul pentru o anumită firmă care a acceptat să finanțeze campania sa electorală. El a caracterizat drept o criză permanentă conducerea Sofiei în ultimii 5 ani.

Consilierii-socialiști au adus în fața primăriei pungi cu gunoi. A fost cît pe aici să înceapă o bătaie cu centriștii dar poliția a reuși să calmeze spiritele.
XS
SM
MD
LG