Linkuri accesibilitate

Interviu cu Alexei Lungu, redactor-șef adjunct al revistei "AutoExpert"


Vînzările de mașini au scăzut la nivelul anului 2007

Vânzările de automobile în Moldova au înregistrat de la începutul acestui an un recul important faţă de cele din 2008, de aproximativ 40 la suta, şi se situează acum la nivelul celor din 2007, a constatat invitatul emsiunii „Moldova la ora 7” din această dimineaţă, Alexei Lungu, redactor-şef adjunct la revista „AutoExpert”. Drept exemplu el a adus statisticile potrivit cărora în ianuarie 2008 s-au vândut, de exemplu, 71 de autoturisme Dacia, atunci în ianuarie 2009 doar 69 de maşini de acelaşi model.

Criza economică n-a ocolit Republica Moldova şi nici măcar scăderea din ultimul timp a preţurilor la carburanţi nu-i mai poate determina pe moldoveni să cheltuie bani în plus pentru a profita de automobil, a spus Alexei Lungu.

Cât priveşte vânzările, a precizat el, companiile de leasing au majorat rata iniţială pe care trebuie s-o plătească clientul până la 40 la sută, bani pe care persoanele fizice şi nici măcar cele juridice nu-i mai au adesea la dispoziţie, fapt care i-a determinat pe foarte mulţi dintre cei ce până nu demult şi-ar fi dorit o maşină nouă să apeleze la maşini de mâna a doua. „În loc să dea 6 mii de euro unei companii de leasing, el mai pune o mie şi își ia o maşină destul de bună de pe piaţa second hand”, a adăugat expertul. Având însă în vedere capacitatea de cumpărare în scădere continuă şi o eventuală devalorizare a leului, după alegerile din aprilie, criza va afecta puternic vânzările şi de pe această piaţă, crede Alexei Lungu.

O altă cază a problemelor de pe piaţa auto din Moldova, potrivit redactorului-şef de la revista „AutoExpert”, sunt şi taxele mari la import, precum şi restricţiile privind vechimea maşinilor ce pot fi înregistrate legal. Asta chiar dacă aceste restricţii sunt în general justificate, în opinia invitatului emsiunii din această dimineaţă, pentru că piaţa din Republica Moldova a fost invadată de automobile foarte vechi, care pun în pericol siguranţa traficului rutier şi, pe de asupra, afectează grav mediul.

Din păcate, susţine Alexei Lungu, nu există nici o soluţie care, pe de o parte, să-i protejeze pe dealeri de pierderi, iar pe de alta să nu-i determine pe moldoveni să-şi pună maşinile la păstrare în garaj. Prognozele specialiştilor nu sunt deloc îmbucurătoare şi nu exclud o scădere a vânzărilor de autommobile chiar şi sub nivelul anului 2007.
XS
SM
MD
LG