Linkuri accesibilitate

Ziarele Gândul şi Adevărul despre situaţia la nord-est de România


Tania Radu
Tania Radu

O sinteză. între altele, a tensiunilor recente dintre Bucureşti şi Kiev

Editia de sambata a ziarului Gandul a publicat o stire despre scoaterea de pe listele electorale a candidatilor cu cetatenie romana la apropiatele alegeri parlamentare din Republica Moldova. Este vorba de patru persoane cu dubla cetatenie si o a cincea, care a depus dosar de obtinere a cetateniei romane. Ziarul romanesc face referire la legea adoptata in aprilie trecut de Parlamentul de la Chisinau, prin care se interzice dubla sau multipla cetatenie pentru anumite categorii de functionari publici. Nu pot fi si cetateni ai altei tari presedintele statului, apoi deputatii, ministrii, primarii, presedintii de raion s.a.m.d. Legea a fost atacata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care condamnat guvernul moldovean pentru aceste prevederi. Guvernul a introdus insa recurs – mai noteaza Gandul.

O sinteza a presei ucrainene, pe tema relatiilor tensionate dintre Kiev si Bucureresti, publica astazi Adevarul. Totul ar fi pornit de la stirea publicata miercurea trecuta de ziare pro-ruse din Ucraina, cum ca atasatul militar ucrainean la Bucuresti ar fi fost expulzat. “Asemeni unui bulgare de zapada, incidentul a fost umflat, ziarele din tara vecina emitand scenarii apocaliptice” – scrie Viorica Marin. Articolul sau sustine ca, de fapt, presa i-a expulzat pe diplomatii ucraineni, informatia nefiind niciodata confirmata la Bucuresti.

Adevarul il citeaza pe analistul de politica internationala Dan Dungaciu cu o declaratie in exclusivitate. In opinia sa, diferendul nu este unul romano-ucrainean, deci bilateral, ci unul intre spatiul euroatlantic si spatiul estic.

Editorialul ziarului Adevarul, semnat de Ovidiu Nahoi, se ocupa de aceeasi problema. “Ne invecinam cu un stat care si-a ratat obiectivele de occidentalizare, scrie Nahoi. (…) Ucraina risca sa alunece in haos politic si economic spre beneficiul fortelor pro-ruse". Editorialul pune totul in contextul situatiei din Rusia, care ar fi “amenintata de implozie financiara, haos social, represiune si nationalism”. O Rusie situata pe o posibila axa a haosului, mai spune editorialistul, citand publicatia Foreig Policy România.
XS
SM
MD
LG