Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: sfaturi în ambianță de criză economică


Dan Alexe
Dan Alexe

In ultimele luni, presa occidentala s-a umplut de sfaturi destinate celor afectati de criza economica (altfel zis, cam toata lumea).

Sfaturile merg de la cum se carpeste o camasa, pana la --cum se intampla saptamana trecuta cu saptamanalul britanic "The Observer" -- sugestii de recuperare a fosforului pe care il eliminam atunci cand mergem la toaleta. Astfel, scria acest ziar, "The Observer", care e cel mai vechi din Anglia si unul din cele mai vechi de pe planeta, ar putea fi profitabil sa investim intr-o toaleta care ar pastra compostul uman pentru a-l folosi, de exemplu, ca ingrasamant pentru rosiile pe care le cultivam in gradina din spatele casei.

Presa franceza, altfel zis dintr-o tara mai putin pragmatica decat Anglia, nu merge chiar atat de departe, insa ziarele de ieri semnalau totusi o initiativa care e, desigur, mai chic (ca doar e vorba de Franta), si care are pe deasupra avantajul de a-i convinge pe oameni sa continue sa mearga la restaurant fara a se mai osteni sa se gandeasca cum sa-si economiseasca compostul. Unele restaurante franceze au inceput astfel, imitand un concept care deja functioneaza de la o vreme in Anglia si Germania, sa le propuna clientilor ca pentru anumite feluri de mancare clientii insisi sa stabileasca pretul. Este vorba de restaurantele care ofera la pranz un meniu, sau feluri de mancare, care se schimba in fiecare zi. In aceste restaurante, in meniu scrie, alaturi de pretul recomandat: estimati dumneavoastra cat doriti sa platiti!...

Din cate se pare, aceasta formula functioneaza foarte bine, iar restaurantele care au adoptat acest principiu sunt in stare sa functioneze fara pierderi. Sigur, s-a intamplat, dupa cum scriu ziarele, ca unii clienti sa manance si sa spuna ca ce au mancat ei merita... un euro!... Cei mai multi insa, care doresc sa revina, platesc preturi relativ corecte si asta face ca atat restaurantele cat si clientii sa poata functiona prefacandu-se ca actuala criza nu-i ruineaza. Ba chiar, se pare, acele restaurante merg mai bine decat inainte. Daca pe deasupra restaurantele isi mai instaleaza si toalete care recupereaza compostul uman, atunci poate ca actuala criza ne va face bine tuturor.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG