Linkuri accesibilitate

Băncile noastre ingenioase


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

De la începutul crizei economice şi financiare mondiale, guvernanţii autohtoni nu obosesc să ne spună că Moldova are un sistem bancar nepereche, foarte viguros,

El nu are nici în clin, nici în mînecă cu problemele băncilor străine. Niciodată n-am înţeles prea bine care e temelia acestei puternicii a sistemului bancar moldovenesc. Probabil, pentru că nu sînt specialist în economie.

M-am convins însă zilele astea că băncile autohtone sînt cel puţin foarte vigilente şi ingenioase. Trebuia să-i întorc unui prieten 5500 de lei. Ştiind că pe cardul meu se acumulase această sumă, i-am propus prietenului să ne întîlnim chiar lîngă bancomatul băncii. Zis şi făcut. Însă – fapt de-a dreptul curios! – bancomatul n-a vrut să-mi dea mai mult de 5000 de lei. Ştiţi de ce? Pentru că – aşa cum mi-a explicat un angajat excesiv de amabil al băncii – 5000 de lei e suma maximă pe care un cetăţean o poate lua într-o zi din bancomat. Cum nu aveam la mine buletinul, a trebuit să vin a doua zi acolo.

Faptul acesta mi se pare uşor ciudat, în pofida explicaţiei că asta e spre binele clientului, că asta e o modalitate de a-i împiedica pe potenţialii hoţi de carduri să-ţi ia toţi banii. M-am simţit oarecum nedreptăţit. E vorba totuşi de salariul meu, de banii pe care i-am cîştigat muncind. De ce cineva trebuie să-mi impună restricţii, să-mi amîne cu o zi accesul la suma dorită?
Zic asta pentru că, pe de altă parte, aceleaşi bănci sînt foarte severe cînd le plăteşti o zi mai tîrziu creditul. Te penalizează şi chiar te pot da în judecată. Aceleaşi bănci nu mai dau credite astăzi oricui. Sînt hipervigilente. Şi tot ele nu-ţi permit să-ţi iei dintr-odată tot salariul.
Să fie asta temelia puterniciei sistemului bancar autohton?
XS
SM
MD
LG