Linkuri accesibilitate

"1909 - 2009" - Centenarul Zilei Femeii


Daniela Terzi Barbăroșie şi Elena Prus

De la arhetip şi prototip la parametrii unui parteneriat de gen. În ce măsură imaginea femeii s-a îndepărtat de clişeul "tota mulier in utero" şi s-a impus în structura raporturilor de putere

Pentru că e 8 martie, calendarul impune o temă din oficiu. Discutăm despre arhetipul sau arhetipurile în materie de frumuseţe, inteligenţă, virtute, antrenare politică şi socială ale femeilor, pe care le preia societatea moldovenească din propria istorie, dar şi din istoria în care se vrea integrată, atunci cînd îşi modelează profilul etic şi filosific ca să obţină permisul de şedere în Europa. Sau cel puţin unul de ieşire din Eurasia, cea misogină, sexistă şi chiar mizantropă, dacă e să ne ghidăm după cronici (părtinitoare, or altele pur şi simplu nu există) semnate de martori oculari şi victime ale progresului, cum spune unul din scriitorii mei preferaţi.

Astăzi ne vom limita la o percepţie feminină a subiectului anunţat, întrucît am invitat la masa rotundă a Europei libere două doamne. Iar percepţia masculină, convenţional vorbind, se înţelege de la sine, pentru că este foarte răspîndită şi bine înrădăcinată în mentalitatea colectivităţii din care facem parte.

În studioul de la Chişinău al Europei libere se află Daniela TERZI-Barbăroşie, directoarea Centrului Naţional de Studii şi Informare pentru Drepturile Femeii "Parteneriat pentru Dezvoltare", şi Elena PRUS, profesor universitar, directoarea Institutului de cercetări filologice şi interculturale de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova. Vom discuta despre un model generalizat de asumare a rolurilor sociale şi politice de către femeile din societatea moldovenească.


Daniela TERZI-BARBĂROŞIE : Femeia contemporană este una puternică, fie că mătură aleile din Grădina publică, conduce o afacere sau munceşte în Italia ca să întreţină un soţ rămas acasă. Femeile de de astăzi au o sensibilitatea mentală şi emoţională de invidiat, sunt foarte adaptabile şi revendică respectul doar pentru faptul că sunt femei. Există însă o altă mare parte de femei care se situează la cealaltă extremă şi prejudiciază imaginea de femeie contemporană acceptînd ipostaze umilitoare cum ar fi să se « dezgolească frumos », sau să accepte pomeni de la bărbaţii politicieni. Din păcate în RM dar nu numai, femeile sunt puse în sitauţia să demonstreze în fiecare zi că merită mai mult decît au.

Elena PRUS : Femeia este un capital complex pe care umanitatea nu a ştiut să-l valorifice în măsură deplină. Accesul ei la putere, în sens profund şi nu mercantil politic, însemnînd accesul la bunăstare, venit, poziţie socială, educaţie etc care sunt obiectivele pe termen lung ale competiţiei sale cu bărbatul.

XS
SM
MD
LG