Linkuri accesibilitate

Reportaj pe teme electorale din Cipiliuţ şi Cernoleuca


Moldova -- Valeria Vitu, RFE correspondent Mar2009
Moldova -- Valeria Vitu, RFE correspondent Mar2009

Agitaţie ioc. Confuzie. Oamenii se uită chiorîş

Satul Cipiliuţi este la mare distanţă de sediul Comisiei Electorale Centrale. Ajunsă în această localitate, din raionul Edineţ am căutat să aflu ce ştiu localnicii despre alegerile din 5 aprilie şi din ce mijloace se informează. Şi asta pentru că nu am prea văzut afişe electorale, cu care sunt alintaţi locuitorii satelor de prin preajma Chişinăului. Aflu de la oamenii locului că panoul pe care urmau să fie lipite a fost instalat de numai cîteva zile.

Alexandru Babii spune că a aflat despre ziua alegerilor de la primărie şi tot acolo pare să caute îndrumarea pentru opţiunea de vot.
De unde aflati despre candidatii inscrisi in cursa electorala? De la Primarie...
Dar stiti formatiunile care participa? ....Atunci ne vor spune...la primarie ne informeaza..
Dar cunoasteti ce partide participa la alegeri? ....De razul ista nu stiu

Soţia lui Alexandru, Elena Babii este ucraineancă. Se pare că nici ea nu cunoaşte prea multe despre partidele politice care vor participa la scrutinul din 5 aprilie. "Nu ştiu ce să vă spun. Agitaţie nu prea e. Adevărul e că stau şi mai mult pe lângă casă..Stim ca este Partidul Comunistilor...si cateva partide democratice.Vom merge la 5 aprilie la alegeri."

Asistenta socială din sat pe care am întâlnit-o la Primărie îmi spune că Doamna primar este candidat independent . Prea multe nu am putut afla, doar că ar avea totuşi un sprijin din partea Partidului Comuniştilor.

Posturile publice Moldova 1 şi Radio Moldova sunt singurele surse de informare pentru mulţi locuitori ai Cipiliuţilor."Prin intermediul televiziunii....Moldova 1 si radio Moldova.ne informăm. Partidele inca nu au inceput agitatia la noi aici..Stim ca este AMN, soarele....Partidlul Liberal..Inima..Rosca."

După acalmia de la Cipiliuţi la Cernoleuca oamenii par să fie mai împătimiţi Dar oricum confundă formaţiunile care lupta pentru voturile lor. "A venit la noi Partidul Democrat.....a nu Liberal..a poate Liberal Democrat."

La plecare o săteancă îmi spunea, cu un fel de compasiune, de parca vorbea despre durere de dinţi, că o să treacă şi alegerile şi oamenii nu se vor mai uita chiorîş unii la alţii.
XS
SM
MD
LG