Linkuri accesibilitate

Ce speranţe se pun în alegeri?


Ion Varta
Ion Varta

Ce vor aduce următorii cinci, zece ani? Opiniile istoricului Ion Varta şi ale profesorului Andrei Brezianu consemnate de Valentina Ursu

In ultimul timp aud tot mai multe voci: Viitorul R. Moldova depinde de alegerile din 2009, viitorul ei se va contura după scrutinul din 5 aprilie” Adevarul e ca prin vot un popor îsi alege conducatorii, îsi alege viitorul, isi alege calea pe care o merita.

Maria Graur-Chedric sta asezata pe o banca in parc si ii spune pustoaicei sale, Dumitrita de 13 ani, ca poate fugi la joaca, elevii sunt in vacanta. Femeei ii place sa o priveasca uneori de departe. Asta ii ofera oarecum perspectiva. Cum va fi cand va deveni adolescenta? Ce meserie isi va alege? Unde va trai?, se intreaba mamica uneori.

Desi este inca mica, Maria e mandra de primele optiuni ale fiicei sale in ceea ce priveste viitorul: Dumitrita vrea sa se faca actrita. Mama spune ca va incerca sa o inteleaga si sa o sustina in alegerea pe care o face. Maria lucreaza ca profesor in Chisinau. Atat ea, cat si sotul ei, Victor, incearca sa-i ofere unicului copil un start bun: au dat-o la un liceu de prestigiu, fata merge si la un cerc de actorie.

Cati dintre noi avem obiceiul sa gindim pe termen lung? De cele mai multe ori, aruncam o privire la viitorul de peste cateva luni, de peste un an sau doi. Dar ce va fi oare peste 10-20 de ani? Cum va arata R Moldova atunci? Ce viata vor avea cetatenii acestui stat? Indiscutabil, multi moldoveni spera ca peste doua – trei decenii vor reusi sa se retraga spre asezari mai linistite. Dar cati vor mai ramane aici, in tara, dat fiind faptul ca fenomenul migratiei creste de la an la an?

" R Moldova va fi o tara de pensionari dupa ce tinerii vor fi plecat spre tari mai bogate?", sustin demografii. "Daca se vor intoarce in tara peste treizeci de ani, cei mai multi dintre tinerii de azi vor avea ei insisi peste 60, deci vor fi si ei pensionari. Dar copiii lor vor ramane acolo, iar aici in Moldova generatiile de tineri vor fi mereu mai mici, indiferent de intoarcerea sau nu a emigrantilor."

Actualele proiectii demografice arata ca Republica Moldova, va înregistra, până în anul 2050 o reducere cu un milion de persoane a populaţiei sale şi va ajunge la 2.000.000 de locuitori, în cazul menţinerii actualelor tendinţe în domeniul demografic. Din neglijenţa funcţionarilor Biroului Naţional de Statistică, în datele despre locuitorii satelor localitatea Chetrişul Nou este depopulată. Nu mai are traitor. Autorităţile locale însă susţin că, din lipsă de terenuri în comună, peste câţiva ani, suprafeţele pentru construcţia caselor se vor oferi anume în acest sat aproape fara locuitori. Si ar putea sa se stramute o parte din Chetrisul Vechi.

Alexandra Marzac, sefa sectiei de patologie a spitalului clinic municipal numarul unu, se numara printre optimisti: Ea spune ca nu trebuie dramatizata situatia. Ne sperie prea usor «tranzitia» de peste 30 de ani. R Moldova va trebui sa invete sa aprecieze valoarea umana si sa o fructifice, oprind migratia.

Cu istoricul Ion Varta, fost deputat crestin democrat in ultimul Parlament vorbim despre viitorul previzibil al Republicii Moldova, asa cum il vede el in urmatorii 3-4 ani?

Si totusi,cum ar putea arata R M peste 5-10 ani ? Ce schimbari, imbunatatiri ar putea avea loc in viitor? Raspunsul la aceste intrebari - si la altele – l-am solicitat istoricului Andrei Brezianu, doctor în litere, profesor la Universitatea Catolică Americană din Washington.

Jurnalul săptămînal este semnat de Laurentiu Diaconu-Colintineanu. Nascut la Bucuresti, licentiat in Relatii Economie Internationale la Academia de Studii Economice Bucuresti, a inceput jurnalismul la Radio Romania International si a continuat apoi in Germania unde este Redactor la postul public Deutsche. Welle.
Previous Next

XS
SM
MD
LG