Linkuri accesibilitate

Previziunile pentru Moldova din raportul Economist Intelligence Unit


Recesiune economică, dominaţie mai redusă a comuniştilor, apropiere mai mare de Uniunea Europeană: acestea sunt câteva dintre

Experţii grupului britanic EIU anticipează că în 2009 economia Moldovei se va contracta cu unu la sută, în vreme ce prognoza conducerii de la Chişinău pe 2009 este o creştere de aproximativ şase la sută. Experţii britanici cred că economia va reîncepe să crească abia în 2010, cu aproximativ trei la sută.

Pe plan politic, raportul anticipează că Partidul Comuniştilor va rămâne principala forţă politică şi după alegeri, dar nu va mai avea majoritate în parlament, ci doar în jur de 40%, iar unul sau mai multe partide aflate acum în opoziţie vor fi tentate să intre la guvernare.

Partidul capabil să strice această prognoză de 40% ar fi în opinia celor de la EIU Uniunea Centristă a fostului premier Tarlev, dar este improbabil ca UCM să-i scoată pe comunişti din poziţia celui mai puternic partid.

Experţii britanici anticipează că Vladimir Voronin ar putea deveni liderul facţiunii comuniste din parlament, sau preşedintele parlamentului, dar din diferite motive este puţin probabil să devină premier. Oricum, după Voronin instituţia prezidenţială va fi slăbită.

EIU crede că dosarul transnistrean nu se va soluţiona cel puţin în următorii doi ani. Moscova ar vrea acest lucru, dar cu condiţia să aibă ultimul cuvânt de spus într-o Moldovă reîntregită.

Aceasta ar contrazice însă aspiraţia europeană tot mai puternică a Moldovei. EIU anticipează că viitorul guvern va continua politica de integrare europeană. Dacă alegerile din aprilie vor fi corecte, este foarte posibil ca Uniunea să ofere Moldovei un acord de asociere. El ar aduce Chişinăului noi avantaje comerciale şi o posibilă renunţare la vize. Este însă greu de crezut, spun experţii britanici, că noul acord va cuprinde promisiunea aderării Moldovei la Uniunea Europeană, aşa cum şi-ar dori Chişinăul.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG