Linkuri accesibilitate

Tania Radu semnalează un comentariu din Cotidianul pe o temă geopolitică


Ziarul Ziua publică un articol despre înclinaţiile epistolare ale euro-parlamentarilor români

Comentariul de politica externa pe care-l semneaza astazi Emil Hurezeanu in Cotidianul incearca sa descifreze ce-i asteapta pe noii membri ai Uniunii Europene de pe urma schimbarii de optica asupra relatiei Statele Unite-Rusia. O scrisoare confidentiala, transmisa de presedintele american Barack Obama omologului sau rus Vladimir Medvedev si-ar produce deja efectele – ne spune comentatorul.

In documentul secret America ar propune Moscovei un targ: renuntarea la scutul antiracheta, care urma sa fie plasat in centrul Europei, in schimbul convingerii Iranului sa renunte la planul de inarmare nucleara. Cum cele doua mari puteri prefera sa se pastreze in expectativa, cei care se agita sunt actorii secundari ai piesei: cehii, care isi intarisera vocea la Uniunea Europeana, de vreme ce urmnau sa gazduiasca scutul, si polonezii, care-si faceau deja socoteli pe seama investitiilor americane in domeniul militar.

“In perspectiva reincalzirii climatului ruso-american – scrie Hurezeanu – e de presupus ca rusii isi vor consolida vecinatatea apropiata si ca NATO si America vor renunta la extinderea spre Federatia Rusa. Oricat de sigure i-ar fi granitele si statutul, Romania ar avea de pierdut pe permen mediu si lung, pentru ca ramane la granita de est a lumii euroatlantice”.

Scrisori si din sursa romaneasca. Un articol din Ziua, semnat de Cristian Unteanu, dezvaluie un trafic intens de reclamatii pe care oficiali romani le fac catre oficiali europeni. Autorii pomeniti: europarlamentarii Alina Valean si Renate Weber, fiecare cu cate o scrisorica, si Adrian Nastase, de unul singur. Cele doua politiciene scriu separat, dar reclamand aceeasi persoana: pe presedintele Traian Basescu. Unteanu citeaza formula Adinei Valean, “Romania, tara fara de lege”, si continutul epistolei semnate de fostul consilier al lui Basescu, Renate Weber. Europarlamentarul il reclama la Presedintele Comisiei Europene ca ar avea “mecanisme oculte de informare la Bruxelles”.

In fine, Adrian Nastase face reclamatie pentru propria sa problema. El pretinde ca este persecutat politic, prin dosarele in care este cercetat penal. Ce sunt toate aceste gesturi ale oficialilor romani? Pe de o parte meteahna veche de pe vremea fanariotilor, care mergeau cu para la sultan, pe de alta parte, o incercare de “amorsare a unui mecanism de decredibilizare”. A cui, a Romnaiei – se mai arata in Ziua.
XS
SM
MD
LG