Linkuri accesibilitate

Pledoarie în sprijinul scutului anti-rachetă din Cehia şi Polonia


Michael Rubin (American Enterprise Institute) critică "naivitatea" cu care administraţiei Obama abordează relaţiile cu Moscova şi Teheranul - Oana Serafim

Intr-un comentariu pentru postul nostru de radio, Michael Rubin de la American Enterprise Institute, un centru conservator de cercetari politice, critica propunerea avansata Rusiei de administratia democrata a preşedintelui Barack Obama, propunere despre care se crede ca prevede renunţarea la planurile de construire a unui scut antiracheta in Cehia si in Polonia, in schimbul sprijinului oferit de Moscova pentru a determina Iranul sa renunte la programul sau nuclear. Relatarile privind o astfel de propunere au fost dezmintite de presedintii Statelor Unite si Rusiei.

Expertul american sustine ca esenţa Aliantei Nord Atlantice, odata cu extinderea sa spre Est, inceputa in 1999 si continuata in 2004, a fost de a evita formarea unor aliati de „rangul doi”, din tarile ce s-au aflat sub dominatie sovietica o jumatate de secol.

In opinia analistului conservator, decizia presedintelui republican George Bush de a instala exact in Europa Centrala si de Est elemente ale noului scut anti racheta era un semnal clar ca NATO nu accepta membri de rang secund si ca promoveaza egalitatea in cadrul aliantei. Renuntind la aceste planuri, spune Michael Rubin, intreaga greutate a apararii anti racheta ramine pe umerii Washingtonului, care işi va mentire radarul si interceptaorele in Canada, Alaska si pe coastele Statelor Unite.

Michael Rubin critica administraţia Obama pentru idealismul aratat in relatia cu Moscova si Teheranul . In opinia sa, premierul Rusiei Vladimir Putin nu intelege acelasi lucru ca Occidentalii sub conceptul de realism politic. Pentru Putin realism înseamna creşterea puterii Rusiei. Putin nu caută să aibă relatii bune cu Occidentul , dorind, in opinia expertului conservator, renaşterea unui imperiu rusesc in granitele fostei Uniuni Sovietice.

Pentru Putin, mai spune Michael Rubin, ajutorul dat Iranului pentru programul sau nuclear este o varianta ce poate fi doar cistigatoare. Caci, economic, acest ajutor a revigorat agenţia rusa pentru energie atomica, ROSATOM, oferind contracte de multe miliarde de dolari. Vinzarile de echipamente militare catre Teheran – directe sau prin mijlocirea Belarusului – au adus si ele venituri insemnate. Apoi, in eventualitatea improbabilă a unui atac american impotriva Iranului, pretul petrolului va creşte spectaculos, ceea ce, iaraşi va fi in avantajul Moscovei şi ar scoate economia ruseasca din recesiune.

Pe de alta parte, Iranul, crede expertul conservator, vede Statele Unite puse la zid prin aceasta oferta. La 27 februarie Ali Akbar Hashemi Rafsanjani declara ca, şi daca Rusia se retrage acum din proiectul uzinei nucleare de la Bushehr, expertii iranieni vor fi capabili sa duca singuri la bun sfirsit munca.

Adminstraţia Obama poate vedea oferta facuta Rusiei drept un gest pragmatic, dar Michael Rubin crede ca gestul poate crea un predent periculos. Aliatii europeni ai Statelor Unite s-ar putea considera „ sacrificati” de Statele Unite pentru interese diplomatice de moment si nu ar mai vedea relatia cu America ca pe una bazata pe o comunitate de valori democratice si istorice. Si daca Rusia forţeaza Statele Unite să accepte concesii in legatura cu Cehia si Polonia, de ce nu si in Caucaz, Ucraina , Asia Centrală sau Peninsula Coreeana ? - se întreabă expertul conservator. De ce n-ar cere si China atunci concesii Americii pentru Taiwan sau Iranul pentru Israel ?

"Daca Washingtonul vrea sa ramina puternic, aliantele sale trebuie sa fie puternice. Casa Alba trebuie să înţeleagă că cele mai solide garanţii de securitate vin din sprijinirea aliatilor şi nu din inţelegeri convenite capul lor", conchide, intr-un comentariu pentru Europa Libera, Michael Rubin, analist politic la American Enterprise Institute.
XS
SM
MD
LG