Linkuri accesibilitate

CCA sancţionează cu clementă Moldova 1


Liliana Barbarosie
Liliana Barbarosie

PCRM s-a plîns la CCA impotriva postului public de televiziune Moldova 1 acuzîndul că face publicitate ascunsă unui concurent electoral. Liliana Barbăroşia relatează

Reprezentantul partidului comuniştilor, Sergiu Sărbu, califica drept publicitate ascunsă în favoarea concurentului electoral Alianţa Moldova Noastră sescventele care au constituit obiectul plingferii: „Noi am făcut un studiu şi am constatat că în perioada 8-19 februarie AMN a apărut în buletinele de ştiri de la M1 de 13 ori, pe când PCRM, de exemplu, doar de 3 ori. AMN-ul şi-a făcut un fel de publicitate la M1. De aceea am solicitat instituţiilor de resort să oblige postul public să respecte principiul de egalitate între concurenţii electorali.”

Un studiu publicat zilele trecute de Asociaţia Presei Electronice a arătat însă că, Partidul Comuniştilor şi liderul acestuia Vladimir Voronin este beneficiarul prioritar al unor secvente de publicitate directa si ascunsa la Moldova 1. L-am întrebat pe preşedintele CCA, Gheorghe Gorincioi, dacă institutia pe care o conduce va ţine seama de rezultatele acestei monitorizări: „Toate aceste lucruri trebuie demonstrate pentru a putea fi luate în calcul.”

Niciunul dintre concurenţii electorali n-au contestat totuşi la CCA încălcările semnalate în raportul Asociaţiei Presei Electronice. Unul dintre membrii CCA, Ludmila Vasilache, crede însă că asta nu înseamnă că instituţia n-ar trebui să se autosesizeze: „Se vede cu ochiul liber că la anumite televiziuni sunt favorizate anumite forţe politice. Mă refer nu doar la M1. De aceea am şi propus să efectuăm o monitorizare a programelor de ştiri, cele mai vulnerabile în opinia mea în ceea ce priveşte posibilitatea de manipulare a opiniei publice. Publicitatea, dezbaterile sunt şi aşa destul de rigid reglementate”.

În ceea ce priveşte acuzaţia lansata de Partidul comuniştilor că M1 ar face propagandă electorală unui adversar politic al PCRM, Ludmila Vasilache este de parere ca s-a recurs de fapt la o manevră menită să devieze discuţiile spre o problemă inexistentă: „Mi se pare exagerată, dacă nu ridicola chiar această contestaţie”

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a sanscţionat totuşi televiziunea publică, aplicându-i cea mai mică pedeapsă prevăzută de codul electoral – avertizarea publică. Asta însă nu pentru că ar fi făcut propagandă în favoarea AMN, aşa cum pretinde Partidul Comuniştilor, ci pentru că nu a prezentat înregistrările video în termeni legali astfel ca autoritatea să poată analiza conţinutul plângerii. O altă avertizare i-a fost aplicată postului de televiziune EU TV pentru ceea ce Consiliul Coordonator al Audiovizualului a calificat drept propagandă electorală ascunsă în favoarea PPCD.
XS
SM
MD
LG