Linkuri accesibilitate

Imperiul în Oglindă. Strategii de Mare Putere în Statele Unite şi Rusia


Florent Parmentier
Florent Parmentier

Unul din cei trei autori ai cărţii tipărite de editura Cartier, politologul Florent Parmentier a fost prezent la lansarea volumului la Chişinău. Cu această ocazie, Vasile Botnaru i-a luat un interviu

Cartea semnata de un trio de politologi redutabili, din care face parte si Florent Parmentier, sugereaza ca atit Statele Unite cit si Federatia Rusa, nu renunta, in orce conditii, la ceea ce s-ar numi vocatie hegemonica, iar gindirea imperiala este prezentata drept spirit mesianic, ce ar trebui sa aduca beneficii intregii lumi, chiar daca ea, lumea se dovedeste a fi inconstienta de binele ce i se face. Autorii opereaza cu exemple foarte recente. Cum ar fi bunaoara gestionarea problemei iugoslave, de catre administratia de la Washington, astfel incit sa fie curmate exemplar orice tentative de sfidare a drepturilor omului.

De cealalta parte a oglinzii este invocata bunaoara doctrina militara a Federatiei ruse adoptat in anul 2004, care, lucru stiut, nu exclude atacuri preventive in spatiul postsovicetic, in contextul recuperarii strainatatii apropiate, adica euroasiatice. Autorii cartii constata ca Statele Unite au avut un 11 septembrie ce i-a incurajat puternic pe partizanii strategiilor imperiale.

De celalta parte nostagia majoritara pentru vremurile cind patria era respectata l-a determinat pe Vladimir Putin sa declare, pe 25 aprilie 2005, ca destramara Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului.

Moldova - Vasile Botnaru, chief of RFE Moldovan Bureau in Chișinău 2009
L-am intrebat pe Florent Parmentier, daca cele doua oaze ale gindirii imperiale au ajuns deja la un apogeu al misionarismului, ori poate dimpotriva sunt deja in fata declinului sau destnderii. Altfel zis mai sunt cotate sau nu actiunile lui Jirinovski, Prohaniv si Dughin, citati frecvent in carte.

La parerea lui Florent Parmentier, Rusia fara indoiala este la o raspintie si urmatorii 10 sau 20 de ani vor demonstra incotro va fi sa o ia – spre intetirea spiritelor nationaliste sau spre constientizarea avantajelor pe care le ofera cooperarea. Politologul a subliniat ca refuza sa isi asume rol de vizionar, mai ales ca lucrurile se precipita mult mai rapid decit isi imaginau pina adineaori cei mai dotati politologi. Dovada ar fi bunaoara criza energetica de anul trecut ce a dat peste cap orice suficienta si siguranta.

Nu m-am putut abtine si l-am intrebat pe Florent Parmentier, care nu este la prima sa vizita la Chisinau, ce dovezi cauta atunci cind vrea sa se convinga ca Republica Moldova s-a rupt iremediabil de imperiul ce si-ar dori sa ramina tutore. Politologul a comparat Moldova cu o ambarcatiune care face efortul sa iasa in larg, dar continiua sa fie legata cu mai multe parime si lianturi vizibile si invizibile. Speranta provine insa din faptul ca ocupantii ambarcatiunii sunt hotariti sa adopte alte reguli, a conchis politologul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG