Linkuri accesibilitate

Duel electoral între Eduard Muşuc (PSD) şi Dorin Chirtoacă (PL)


Liliana Barbarosie
Liliana Barbarosie

Difuzarea dezbaterii celor doi pe portalul UNIMEDIA a stîrnit protestul PCRM care a cerut CEC-ului să reglementeze "agitaţia electorală" pe internet. Liliana Barbăroşie relatează

Tudor Darie, directorul publicaţiei on-line UNIMEDIA care a difuzat dezbaterile, spune că singura restricţie legată de reflectarea campaniei electorale pe internet se conţine în codul electoral şi se referă exclusiv la publicitatea electorală. Cât priveşte obligaţia de a nu difuza dezbateri decât din momentul înscrierii în cursă a tuturor candidaţilor, ea se referă doar la audiovizual şi nici de cum la internet, precizează Tudor Darie.

“Drept urmare, noi ne-am propus să informăm publicul şi am iniţiat aceste dezbateri. Vom invita toate partidele politice importante înscrise în cursă. La prima emisiune am invitat social-democratul Eduard Muşuc şi liberalul Dorin Chirtoacă, vor urma democratul Oleg Serbrian şi liderul MAE, Anatol Petrenco, după care - toţi ceilalţi”.

Tudor Darie vede în contestaţia depusă la CEC de PCRM o încercare, citez, de “cenzurare” a internetului, mai ales că acest devine, remarcă el, tot mai popular ca şi sursă de informare, şi de răfuială cu publicaţiile dezagreate de putere:“Pentru că există alte portaluri de ştiri care plasează un şir de materiale video ce favorizează PCRM şi îi denegrează pe alţi concurenţi electorali şi PCRM nu se arată îngrijorat.”

Iată, însă, argumentele reprezentantului în CEC al PCRM, Sergiu Sârbu:“În aceste dezbateri există elemente de agitaţie electorală. Lipseşte echilibrul şi nu se oferă şanse egale pentru toţi concurenţii. Noi considerăm că se încalcă prevederile legislaţiei electorale şi a regulemantului de reflectare a campaniei în mass-media.”

Comisia Electorală Centrală nu a luat însă în calcul aceste argumente, precizând că portalul UNIMEDIA nu constituie o instituţie a audiovizualului şi, prin urmare, nu este obligat să-l aştepte pe ultimul venit în campanie pentru a începe dezbaterile.

Tentative de reglementare a internetului după exemplul audiovizualului au existat şi anterior, inclusiv în cadrul acestei campanii. Preşedintele Asociaţiei Presei Electronice, Alexandru Dorogan, spune însă că aceste încercări sunt total lipsite de temei: “Când se elabora codul audiovizualului, s-a încercat acelaşi lucru şi experţii Consiliului Eurpei au spus atunci tranşant - internetul nu se reglementează în general, decât în ceea ce priveşte protecţia copiilor sau a moralităţii.”

În cazul publicaţiilor de pe internet, mai spune Alexandru Dorogan, ar fi necesar, totuşi, ca aceastea să-şi elaboreze nişte reguli de deontologie, dar, oricum, remarcă el, jurnalismul online trebuie să beneficieze, în mod firesc, de mai multe libertăţi decât cel de la televizor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG