Linkuri accesibilitate

AIG şi HSBC trimit unde de şoc la bursele internaţionale


Sediul companiei AIG
Sediul companiei AIG

Bursele internaţionale sunt din nou în derută, iar preţul acţiunilor scade. Investitorii sunt alarmaţi de starea sectorului financiar din Statele Unite şi Marea Britanie

Principala bursă din Asia, cea de la Tokyo, s-a apropiat azi de cel mai scăzut nivel în ultimii 25 de ani în urma ştirilor negative de la New York şi Londra. Majoritatea celorlalte burse asiatice au urmat acelaşi curs descrescător.

Cu o zi mai devreme, tranzacţiile la bursa new-yorkeză s-au încheiat cu indicele industrial Dow Jones la cel mai mic nivel în 12 ani, iar principalul indice al burselor europene se apropiase de punctul cel mai de jos înregistrat vreodată.

Două evenimente au influenţat tranzacţiile la burse. Unul în Statele Unite şi unul în Marea Britanie.

Primul a fost dezvăluirea de luni că trimestrul trecut una din principalele companii de asigurări americane, AIG a înregistrat cele mai mari pierderi în istoria companiilor din Statele Unite – pierderi de 61,7 miliarde de dolari. Guvernul american a fost nevoit să intervină pentru a doua oară ca să salveze compania de la faliment. Ştirea i-a şocat pe investitorii care sperau că cea mai gravă fază a crizei financiare a trecut.

"AIG ne reaminteşte că numeroase instituţii internaţionale au nevoie de mai mulţi bani pentru funcţionare", a spus într-un interviu agenţiei Reuters un analist bursier, Art Hogan. "AIG are nevoie de cele 30 de cele miliarde de dolari oferite acum de guvern numai pentru a nu se duce la fund până când va fi împărţită în companii mai mici şi vândută pe bucăţi”.

Evenimentul al doilea care a speriat bursele a fost anunţul la Londra că cea mai mare bancă din Europa, banca britanică HSBC a înregistrat anul trecut o scădere a veniturilor de 70 la sută şi că încearcă să colecteze lichidităţi în valoare de 18 miliarde de dolari pentru a-şi continua operaţiunile.

Împreună, cele două evenimente au dat impresia că situaţia economică globală se înrăutăţeşte mai repede decât se credea până acum. Cu toate că astăzi bursele europene s-au mai înviorat, lumea financiară şi economică, după cum spune o agentă de bursă de la Sydney, este dominată de teama că ştirile proaste vor continua să apară.
XS
SM
MD
LG