Linkuri accesibilitate

Revista presei moldovenești


Criza financiara si recesiunea economica isi fac adesea loc prin paginile ziarelor, desi nu cu aceeasi amploare ca si electorala si, oricum, in contextul acesteia.

As putea incepe cu Timpul, in care apare azi un interviu cu Mihai Roscova, director la Business Consulting Institute, din care citez: “Paradoxal, dar criza (…) nu este observata de actuala guvernare comunista. Din pacate, in toiul Potopului Secolului XXI, comunistii moldoveni nu au altceva de facut decat sa-si inregimenteze mai mult de jumatate din Guvern in campania electorala”. Komsomolskaya Pravda v Moldove, care, dimpotriva, afirma ca autoritatile s-au pregatit sa infrunte efectele crizei si ca acestea vor fi minime, publica totusi, la randu-i, opiniile catorva experti din diferite domenii, care vizeaza perceptia cetatenilor simpli. Astfel, Ion Potanga, psihoterapeut de la Academie, constata ca “nu se tem (de criza) doar cei care nu au nimic de pierdut”. Ion Catrinici, director-adjunct la spitalul psihiatric de la Costiujeni, e de parare ca multi dintre emigranti vor reveni acasa diagnosticati cu depresii. Oleg Cojocaru, unul din adjunctii de la Comisariatul de politie Chisinau, ne asigura ca criza n-a agrabat mediul infractional, iar Margarita Tvik, de la agentia “Noutati-Moldova”, recomanda clasei de mijloc mai multa prodenta in cheltuieli.

Tot cu referinta la criza mondiala sau, mai exact, la efectele acesteia, ECO constata ca Uzina Metalurgica de la Rabnita, din Transnistria, si-a redus de 3 ori productia de otel. Iar ziarul de la Tiraspol Profsoyuznye Vesti – in ceea ce priveste caderea brusca a cursului rublei transnistrene in raport cu dolarul – califica drept “povesti” afirmatiile potrivit carora Transnistria ar fi de sine statoare din punct de vedere economic.

In Moldova Suverana criza apare azi intr-o relatare in care premierul Zinaida Greceanii recunoaste totusi ca, pe viitor, “ne aspteapta o perioada mai dificila”, cum s-a exprimat ea. Dar, cum ii sta bine intr-o campanie electorala, chiar daca n-a degrevat din functie, premierul promite ca “alocarile financiare pentru sfera sociala vor fi majorate in urmatorii ani”. Altfel, Moldova Suverana reia acuzatiile la adresa serviciilor speciale romanesti si, mai nou, la adresa unor important oameni de afaceri de la Bucuresti, cum ca ar finanta campania electorala a partidelor de opozitie din Moldova. “Miliardarii romani rup in patru liberalismul moldovenesc”, titreaza ziarul.
De cealalta parte, in Timpul Constantin Tanase scrie azi “Despre capitalul politic (criminal)” al comunistilor presedintelui Voronin si PPCD-istilor lui Rosca.
Si, ceva mai detasati de problemele electorale, reporterii de la ECO au calculat insa costul unui trai decent in Chisinau. Le-au iesit la socoteala 630 de euro sau peste trei salarii minime, pentru o singura persoana.
XS
SM
MD
LG