Linkuri accesibilitate

Scrisoarea adresată de preşedintele Obama omoogului său rus Medvedev


O relatare semnată de Oana Serafim

In scrisoarea pe care preşedintele american i-a trimis-o acum acum citeva saptamini preşedintelui de la Moscova, Barack Obama lasa să se înţeleagă că scutul anti rachetă american din Europa Centrală şi de Rasarit ar putea să nu mai fie necesar, dacă Moscova va reuşi să convingă Teheranul să pună capăt programului său nuclear .

Existenţa acestei scrisori a fost confirmată Europei Libere de către un inalt reprezentat al administraţiei americane. Ea a fost inminata preşedintelui rus in urma cu 3 saptamini. Sub conditia anonimatului, oficialitatea Americana a spus că o modalitate de a reduce pericolului nuclear iranian este dialogul strategic cu Rusia. Oficialitatea a adaugat şi că Statele Unite sint pregatite pentru configuratii alternative de aparare anti racheta.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat la Ierusalim că agenda pe care o are pentru intrevederea de peste 3 zile cu seful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov cuprinde subiectul Iran si subiectul scutului american din Europa.

"Intenţionăm să facem tot ce putem pentru care să impiedicăm Iranul să obţină arme nucleare. Aceasta este politica noastră, acesta este telul oricarei tactici pe care o vom folosi…", a declarat Hillary Clinton care nu a dat insă detalii despre ce anume înseamnă aceasta tactică.

La Madrid, preşedintele Rusiei Dmitry Medvedeev s-a aratat şi el plin de sperante în viitorul colaborării dintre Rusia si Statele Unite pe subiectul iranian: "Nimeni nu pune condiţii sau face trocuri mai ales in subiectul Iranian. Colaboram deja indeaproape în problema nucleară iraniana cu colegii nostri americani."

Pe de altă parte, in ultimul raport al Agentiei ONU pentru energie atomica se arata ca Iranul are suficient uraniu imbogatit care ar putea fi folosit pentru focoasele rachetelor nucleare.

Statele Unite au criticat colaborarea nucleara a Moscovei cu Teheranul in construcţia uzinei nucleare de la Bushehr, din sud vestul Iranului, sustinind că această facilitate ar putea fi folosită ca un paravan pentru fabricarea de arme nucleare.

Yevgheni Volk, de la Heritage Foundation in Moscova spune ca „ diavolul se afla intotdeauna in detalii” mai ales cit e vorba de colaborarea Rusiei cu Iranul: "Colaborarea nucleara cu Iranul este foarte profitabilă atit din punct de vedere politici cit si economic. Colaborarea aceasta da mult de lucru celor din sectorul energiei atomice, mai ales in perioada aceasta de criza. Iar colaborarea politică a Rusiei cu Iranul, ajută Moscova să diminueze influenţa americana in Asia Centrală."

Moscova s-a opus de la inceput planurilor administratiei Bush de amplasare a unui radar in Cehia si unor interceptoare de rachete in Polonia, ca parte a scutului anti racheta american din Europa. Moscova a sustinut intotdeauna că aceste planuri reprezinta o amenintare pentru securitatea naţionala a Rusiei.
Pină acum preşedintele Obama a spus că planuieste să continue acest proiect daca se dovedeşte eficient şi rentabil. O oficialitate inaltă americana a declarat Europei Libere, sub continua anonimatului ca aceste planuri ar putea sa sufere modificari in functie de natura pericolului....
XS
SM
MD
LG